Origami - razbibirga za velike i male

Prepričavaju se doživljaji s Varaždinskih baroknih večeri. I to ne samo oni glazbeni. Zemlja partner Japan u Varaždin je dovela i radionice origamija, za koje vlada veliko zanimanje.

Origami je tradicionalna japanska vještina savijanja papira. Postoje određena pravila, no prilično je slobodna. U Japanu je sastavni dio raznih ceremonija, a u nas sve zanimljivija razbibirga.

Već je 50 godina, kako je Dragutin Gerić, kako i sam u šali kaže, "žrtva" origamija, otkad je kao srednjoškolac kupio prvu knjigu o toj vještini: Sve je u nekakvom naziranju, nagovještaju, blago opisanom naboru na papiru... mene osobno baš to privlači. To vam je ono kad gledate oblak i velite "to je slon", to je otprilike način razmišljanja kakav u origamiju morate imati, da volite i vidite origami. Djeca vole origami, odmah ga prepoznaju i vole.

Bez obzira na to planiraju li vještinu prenositi dalje ili njome kratiti slobodno vrijeme, polaznici radionice vrlo su uspješno izradili zanimljive, jednostavnije modele. I otkrili ljubav prema novoj vještini.