Rendez-vous au cinema: Francuski filmovi u 24 kina diljem Hrvatske

U sklopu programa Rendez-vous au cinema, čije se četvrto izdanje održava od 1. do 23. listopada u 24 nezavisna kina diljem Hrvatske, prikazat će se šest francuskih filmova, od novovalnog hita "Jules i Jim" preko horora do crtića za djecu.

Kultna romantična drama Françoisa Truffauta, "Jules i Jim" priča je o dvojici najboljih prijatelja koji dane provode uživajući u književnosti, umjetnosti i lijepim ženama,  sve dok se obojica ne zaljube u zanosnu djevojku, koju glumi Jeanne Moreau.

Kako je najavljeno iz Hrvatskog audiovizualnog centra, prikazat će se i crno-bijeli horor "Oči bez lica" u režiji Georgesa Franje, a glavnu žensku ulogu tumači Alida Valli, talijanska glumica rođena u Puli, po kojoj je nazvano pulsko kino u središtu grada, te suvremena francuska crnohumorna komedija "Pacijenti", o Benu i njegovom kaotičnom putovanju kroz pobjede i poraze, suze i smijeh.

U program je uvršten i dokumentarni film "Pregled: priča o stvaranju" redatelja Thierryja Demaizierea i Albana Teurlaija. To je priča o mladom umjetničkom direktoru pariške Opere, Benjaminu Millepiedu, koji se proslavio koreografijom za Oscarom nagrađen film "Crni Labud", te prikazuje njegovu strast, ljepotu kreacije, tisuće proba za njegovu prvu produkciju baleta u prestižnoj opernoj kući.

Na repertoaru je i film za mlade "Iz sve snage", teen drama redatelja Chada Chenougae o šesnaestogodišnjaku smještenom u udomiteljsku obitelj, koji se odbija asimilirati s drugim štićenicima te izmišlja za sebe sasvim novi život kojim se lažno predstavlja.

Za najmlađe će se održati projekcija animirane uspješnice s ovogodišnjeg izdanja Animafesta, svjetskog festivala animiranog filma, "Veliki zli lisac i druge priče", koji će razbiti mit o idili i mirnoći francuskoga sela.

Program Rendez-vous au cinema, mjesec francuskog filma u Hrvatskoj, organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj i Kino mrežom.