Uspješno završena ekspedicija na Ušbu

Uspješno je završena ekspedicija na Ušbu, vrlo zahtjevnu i opasnu planinu na Kavkazu, na granici Gruzije i Rusije i time stavila točku na "i" priči koja traje pune 44 godine.

Naime, davne 1974., tijekom zlatnog razdoblja alpinizma bivše države, isti čovjek koji je rukovodio i ovogodišnjom ekspedicijom, legendarni Vladimir Mesarić, i tad je vodio ekspediciju na Ušbu koja je, nažalost, završila tragično. Četiri člana tadašnje ekspedicije - Nenad Čulić, Viktor Tabaković, Ante Bedalov i Urso Vrdoljak poginuli su nakon odrona ledene gromade, što je bila i ostala najveća nesreća u povijesti hrvatskog alpinizma. Tijela Ante Bedalova i Urse Vrdoljaka pronađena su nakon nesreće, jer su visjela s grebena, a Nenad Čulić i Viktor Tabaković ostali su zatrpani ledom u podnožju vrha. Činilo se da će planina zauvijek ostati njihovim grobom, no 2012. u podnožju Ušbe nađeno je tijelo Nenada Čulića i vraćeno u Hrvatsku.

Mesarića je cijeli život mučila nesreća s njegovim prijateljima i ovogodišnja ekspedicija, koja je izvedena uspješno i sigurno, bez ijedne žrtve, konačno mu je pomogla zatvoriti završno poglavlje priče koja mu je obilježila život.

Ekspedicija sama po sebi predstavlja veliki uspjeh za našu malu, ali izuzetno sposobnu alpinističku zajednicu, čiji je temeljni pokretač entuzijazam. Naime, Ušba je prepuna opasnosti, s nje se stalno ruše ledene i stjenovite gromade, lavine su pravilo, a ne iznimka, a visina od 4710 metara nad morem dovoljno govori sama za sebe.

Više o ekspediciji i opasnostima koji su vrebali putem ispričali su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Vladimir Mesarić, vođa Hrvatske ekspedicije na Ušbu i alpinist Rene Lisac, član alpinističkog odsjeka Hrvatskog planinarskog društva Željezničar.