Talijanski veleposlanik: Hrvati su srdačni i opušteni

Već tri godine svoju zemlju u Hrvatskoj predstavlja Adriano Chiodi Cianfarani, talijanski veleposlanik. Kako mu se ovdje sviđa, čime se bavi u slobodno vrijeme otkrio je našoj novinarki koja ga je posjetila u njegovoj rezidenciji.

Poznata je po svojoj umjetnosti, kulturi, gastronomiji, modi i dizajnu. Ima prepoznatljiv oblik čizme i dva otoka u Sredozemnom moru - Siciliju i Sardiniju. Na njezinu teritoriju nalaze se i dvije neovisne države - San Marino i Vatikan. Od više od 60 milijuna stanovnika većinu čine Talijani. Italija slovi kao jedna od najljepših europskih zemalja. S oko 40 milijuna turista četvrta je najposjećenija zemlja na svijetu. U jednu od najpoznatijih fontana - Fontanu di Trevi svakoga dana ubaci se više od 22 tisuće kuna. Italija ima više od tri tisuće muzeja i čak 50 UNESCO-vih zaštićenih spomenika. Prema istraživanju o globalnom zdravlju koje je proveo Bloomberg, Italija je 2017. ponijela titulu najzdravije zemlje na svijetu.

Iz njezina glavnog grada Rima dolazi Adriano Chiodi Cianfarani, talijanski veleposlanik. Prije dolaska u Hrvatsku ovaj pravnik po struci radio je kao veleposlanik u Pakistanu.

Uz glazbu, Cianfarani dan započinje i ispijanjem kave - svog omiljenog napitka. Naša hrana podsjeća ga na talijansku i teško joj, kaže, odolijeva. Posao diplomata nije uvijek jednostavan, no iskustvo koje je stekao obogatilo mu je život. Hrvate smatra srdačnima i opuštenima a život u Zagrebu jako mu se sviđa.

Talijanski turisti sve više posjećuju Hrvatsku i njihovo je tržište šesto po broju dolazaka i noćenja. Italija je naš drugi vanjskotrgovački partner i treći strani ulagač. Bolja prometna povezanost, osobito jadranskih luka, nešto je čemu se obje zemlje nadaju u skoroj budućnosti.

Adriano Chiodi Cianfarani s oduševljenjem priča i o sportskim uspjesima Hrvata, posebno nogometu. I sam ga je igrao te bio nogometni trener za djecu. U Hrvatskoj će boraviti još godinu dana i to će vrijeme iskoristiti kako bi je u potpunosti upoznao. Nakon toga vratit će se u rodni Rim, a Hrvatsku će s veseljem ponovno posjetiti.