Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici

Od malog okupljanja uz pečeno kestenje i mošt izrasla je najposjećenija jesenska manifestacija pounjskog kraja. Drugog vikenda u listopadu, točnije od 5. do 8. listopada 2018. godine, u Hrvatskoj Kostajnici održat će se 21. Kestenijada.

Raznolik i zanimljiv program, uz neobičan šarm ovog malog grada uz rijeku Unu, svake godine privuče na desetke tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja.

Popularna Kestenijada ove godine ima posebno bogat program i trajat će tri dana, na koji ćete moći stići i omiljenim Kesten-cugom. Osim branja kestena i uživanja u specijalitetima spravljenima od te biljke, posjetitelji će moći uživati u zabavnim koncertima, Danima Zrinskih u Starom gradu, predstavama i lunaparku za djecu ili samo prošetati kostajničkim ulicama i sokacima prepunih raznolikih šarenih štandova obavijenih mirisom pečenih kestena. Oni malo hrabriji i spretniji, mogu se voziti čamcem po Uni, gađati lukom i strijelom ili obići Kostajnicu biciklističkom i pješačko - planinarskom stazom.

Kestenijada je brend Hrvatske Kostajnice, gradića  koji je i dobio naziv po tom jesenskom plodu, a započela je davnih dana, još dok je baka Jela kestenjarka uz svoju staru dagaru (peć), ispred cintora Sv.Nikole dočekivala mnoge generacije đaka s fišecima punim mirisnih kestena …

Hrvatska Kostajnica slikoviti je gradić uz rijeku Unu, okružen obroncima Zrinske gore i nastanjen sa nešto više od 1 000 stanovnika. Od početka do kraja naselja prođe se za pola sata, a uz lijepu i netaknutu prirodu, upravo ta minijaturnost daje poseban štih ovome malom gradu i događanjima koja se u njemu organiziraju.