'Staklena menažerija' premijerno izvedena u Vinkovcima

Dok zagrebačka publika očekuje 'Mačku na vrućem limenom krovu', ona vinkovačka od subote uživa u 'Staklenoj menažeriji' - još jednom djelu velikog američkog dramatičara Tennesseeja Williamsa.

Praizvedba tog komada godine 1944. na Broadwayju proslavila je Williamsa kao dramskog pisca, a u Kazalištu 'Joza Ivakić' predstavu je režirao Dražen Ferenčina.

Radnja drame prati raspad radničke obitelj, a glavni pokretači priče su majčinska posesivna ljubav, bratova želja za bijegom od monotonije i sestrin strah od surove realnosti.

Tom je momak koji brine za majku i sestru, ali želi nešto više. On se nalazi između ostvarenja svojih ambicija i odgovornosti za njih dvije,  objašnjava glumac Vladimir Andrić.

Dok je Tom stvoren prema liku samoga autora Williamsa, lik Laure nastao je prema sjećanju na piščevu sestru Rose, zatvorenu djevojku koja živi u svijetu staklenih figurica: Ona zapravo poprima osobine tih figurica – postaje sve više lomljiva i krhka,  kaže glumica Matea Marušić.

Prije nego što preuzme palicu ravnatelja zagrebačkog kazališta Gavella, Dražen Ferenčina u Vinkovcima je odradio redateljsku ulogu: Williamsovi likovi nisu uspješni, nažalost, a on s jako puno simpatija gleda na njih. Likovi bježe u samozavaravanje, u tu staklenu menažeriju - sliku jednog nepostojećeg svijeta gdje čovjek može biti dobar i kad nije nužno uspješan,  napominje Ferenčina.

Svako ozbiljno kazalište, kažu, poželi imati jedan komad Tennesseeja Williamsa na svom repertoaru, a odličan autorski tim i sjajna vinkovačka glumačka ekipa s predstavom planiraju proputovati cijelu Hrvatsku.