Bore - najgori neprijatelji ženske ljepote

Svi mi imamo bore, nabore i linije na našem licu, osobnu kartu života. Neke nastaju zbog emocija, uglavnom su sastavni dio života, ali i otkrivaju puno podataka o našem zdravlju.

Koža našega lica nabora se svaki put kad stegnemo usne, zažmirimo, namrštimo čelo ili se nasmijemo. Tako nastaju mimičke bore koje se jave brže i budu dublje što je ponavljanje grimasa češće. Staračke bore nastaju kada se koža s godinama opusti.

Ta koža s vremenom kako proces starenja nastupa nakon 30. godine pokazuje prve znakove gubitka elastina, kolagena, tih bitnih sastojaka u strukturi kože. Onda se ti pokazatelji vide upravo na licu koje nam je najviše izloženo u svakodnevnoj komunikaciji, objašnjava prim. dr. sc. Zoran Veir, subspecijalist estetske kirurgije

Snažne emocije poput zabrinutosti ili tjeskobe mogu ubrzati pojavu bora i to mrštilica, a uz njih se među prvima pojavljuju bore smijalice. Bore oko očiju su neki prvi pokazatelji kada se počnu pojavljivati. Mimika lica je nešto na što se ne može previše utjecati iako neke osobe pokušavaju izbjegavati da se smiju ili neke gestikulacije nastoje izbjegavati, dodaje dr. Veir.

Bore su sastavni dio starenja, no žene su u estetskom smislu nešto osjetljivije na njihovu pojavu od muškaraca. Kakav je trend takozvanog peglanja bora, bole li takvi postupci i što moramo znati o borama, istražila je naša Vida Peterlik: