Pala prva klapa 'Ribanja i ribarskog prigovaranja' na Hvaru

Ovih dana na Hvaru je počelo snimanje igranog filma 'Ribanje i ribarsko prigovaranje' u kojem glavne uloge tumače Rade Šerbedžija i Leon Lučev. Nakon 450 godina Hektorovićevo djelo prvi će put biti preneseno na filmsko platno u režiji Milana Trenca.

Prema Trencovoj slikovnici 'Noć u muzeju' snimljen je istoimeni holivudski hit, a kako bi 'Ribanje' učinio privlačnijim široj publici, u njega je ubacio nove momente.

Trenc nam je otkrio da je od početka je sve radio baš za Šerbedžiju. Nije to samo suhoparna priča o jednom vlastodršcu i njegovom životu, nego ima i nekih lijepih i romantičnih elemenata, kao što je to ta njegova zabranjena ljubav iz mladosti s pučankom kad je dobio kćerku, a nikad se nije mogao oženiti zbog klasnih razlika,  priča Rade Šerbedžija.

'Ribanje' je narativni spjev u tri dijela u kojem Hektorović opisuje svoj trodnevni put od Hvara do Brača i Šolte. Činio mi se zanimljiv koncept da se bavimo tim tekstom budući da mi je na prvo čitanje bio užasno dosadan, ali onda kad smo ga počeli raditi shvatio sam da ima puno nijansi i slojeva,  komentira Leon Lučev.

Uz filmske veterane u Trencovu filmu glumi i mladi Bojan Brajčić: Učim od njih, slušam ih i trudim se ne sugerirati previše, nego pustit prvo njih, a onda dati svoj obol ovom projektu. Definitivno od Rade imamo puno za učiti,  priznaje Brajčić.

Hektorovićevo 'Ribanje' uskoro na filmu
Kameni svijet Staroga Grada filmaši su zamijenili otvorenim morem i dočekale su ih očekivane teškoće: Snimanje na moru izaziva velike napore glumaca. Srećom, dobro su pripremljeni i snalaze se, ali to je 'metod acting' u svojem najsirovijem obliku,  smatra redatelj Milan Trenc.

Trenca posebno veseli što će film, koji snima u koprodukciji s HRT-om, ući u antologiju hrvatske filmske baštine i završiti kao obvezna filmska literatura za sve osnovnoškolce.