2. listopada 1869. - Rođen Mahatma Gandhi

Bilo je poslijepodne 30. siječnja 1948. Veliki narodni vođa Indije Mahatma Gandhi izašao je u vrt svoje kuće kako bi  primio skupinu indijskih građana i novinara koji su ga došli pozdraviti u povodu njegova štrajka glađu zbog krvavih sukoba muslimana i hindusa na indijskom subkontinentu. Iznenada, jedan je fanatični hindus potegao pištolj i ispalio tri metka u Gandhija. Tako je  ubijen jedan od najcjenjenijih političara svih vremena.

Mohandas Karamchand Gandhi rođen je 2. listopada 1869. u Porbandaru. U dobi od 13 godina roditelji su ga oženili vršnjakinjom Kasturbom s kojom će poslije imati četvero djece. Studirao je pravo u Londonu, a nakon kratka boravka u domovini počinje službu u Južnoafričkoj Republici. Tamo Gandhi susreće kolonijalizam u njegovu najgorem obliku te počinje svoj put siromašnog, skromnog borca za ljudska prava. Zbog bunta i naučavanja civilnog, nenasilnog neposluha, kažnjavan je i zatvaran.

Gandhi se vratio u Indiju 1915. Idućih petnaest godina postao je duhovni i politički vođa svojeg milijunskog naroda, boreći se za slobodu i nezavisnost Indije na načelima nenasilja te pasivnog, civilnog otpora i mirne političke borbe. Britanske vlasti često su ga zatvarale, a zatim nakon pritiska mnoštva puštale na slobodu. Ukupno je proveo u zatvoru sedam godina.

Mahatma se rano povukao iz aktivnog političkog života, ali je zauvijek ostao duhovni narodni vođa. Često je štrajkao glađu kako bi sunarodnjake i svijet uvjerio u ispravnost svojih stajališta i u djelotvornost pritiska bez nasilja. Narod ga je nazvao Mahatma što znači velika duša.

Godine 1947. Indija je dobila nezavisnost, ali se raspala na dvije države - Indiju i Pakistan. Tada se zbilo krvavo razdruživanje muslimanskog i hinduističkog naroda, koje je odnijelo stotine tisuća žrtava. Gandhi je posljednji put digao glas i štrajkao glađu. Ovaj put protiv vjerskog i vojnog nasilja, fanatizma i besmislenog rata. Snagom svojeg autoriteta Gandhi je priveo za pregovarački stol sukobljene strane, prekinuo štrajk i nekoliko dana poslije - nasilnički stradao.