Kako su Vukovarci Vinodolu vratili vinograde

Za vrijeme Domovinskog rata Novi Vinodolski je pružio dom skupini stručnjaka vukovarskoga Vupika. A oni nisu htjeli skrštenih ruku čekati povratak, već su se znanjem i radom željeli odužiti području koje ih je nesebično primilo. I tako su Vinodolskoj dolini - vratili vinograde. 

Prije 25 godina - ovdje nije bilo niti jednog čokota, niti jednoga grozda. Vukovarci su devedesetih vratili vinograde Vinodolu. Osvajali su šikaru i korov  zamijenili trsima. Kad smo počeli s vinogradima, to je bilo pred 24 godine, nismo vjerovali ni sami da će doć do ovog da danas imamo 30 ha. Taj prvi je bio najteži, da tako kažemo, priča Miroslav Palinkaš, vlasnik vinarije Pavlomir Novi Vinodolski.

Odlučili su vratiti i žlahtinu - jer po vinu od nje Vinodol je i dobio ime, po kojemu je bio poznat još u rimsko doba. Iako žlahtine nije bilo u dolini, trsje iz Vinodola kroz stoljeća ostalo je očuvano na Krku. I uspjeli su. Berba je uspješna. Najuspješnija u povijesti Vinodola, od kada smo mi tu. Nazvat ćemo je rekordnom. Žlahtina je rodila u izobilju da tako kažem i jednostavno smo konačno rekli - e to je to što smo mi htjeli, ističe Miroslav. 

Vukovarci -Vupikovci vratili su se u Vukovar, no obitelj Palinkaš iz Šarengrada -dom je pronašla ovdje. Mi smo napravili već jako puno etiketa. Znači, već imamo 17 etiketa vina, a samo da se vratimo 20 godina prije ovog našeg početka vinarstva, nije bilo ni vinogorja vinodola, jednostavno je sve to bilo zamrlo, dodaje.

Razvijaju proizvodnju, zapošljavaju 30-ak radnika. Mi težimo prema vrhunskim vinima. Ove godine smo imali pet vrhunskih vina i imamo 4 pjenušca koja su sva 4 vrhunska. Znači težimo prema kvaliteti, ne prema kvantiteti, nego kvaliteti jer mislimo da je to jedino što nas može održati na tržištu, objašnjava Dinko Palinkaš, voditelj proizvodnje vinarije Pavlomir Novi Vinodolski.

Bio je to najbolji način da se zahvale na gostoprimstvu - boce s etiketom vinogorja Vinodola poslati u svijet.