Učenik i učitelj stigli pred publiku: Bukovac i Cabanel prvi put zajedno

S velikom nestrpljenjem iščekivana izložba  'Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel - povijesni susret učenika i učitelja' otvorena je večeras u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu.

Učitelj je Alexandre Cabanel, a učenik jedan od naših najvećih slikara - Vlaho Bukovac. Jedna od Bukovčevih slika - spektakularna 'Putifarova žena', o kojoj smo već izvještavali, prvi je put izložena u Zagrebu, premijerno su izložena i još neka Bukovčeva platna, a prvi je to slučaj i da se Cabanelova i Bukovčeva djela izlažu zajedno.
EKSKLUZIVNO: Bukovčeva 'Putifarova žena' pred kamerom HRT-a
Stotine ljudi su nagrnule vidjeti najveću atrakciju izložbe – 'Putifarovu ženu', rad koji je desetljećima bio njegovo najtraženije djelo na svijetu. Zadnji put je bila viđena 1911. godine u Parizu, a nakon toga joj se zametnuo svaki trag. Ni danas se ne zna puno više, no poznato je, ipak, da je završila u rukama hrvatskog kolekcionara.

A sve je krenulo upravo od jedne ruke – Bukovčeve, naravno, koju je, talentirani, ali tada neiskusni 22-godišnji slikar Vlaho Bukovac godine 1877. naslikao kako bi ga u svoju popunjenu klasu primila onovremena slikarska zvijezda Aleksandre Cabanel.

Impresioniran, veliki profesor prihvaća odlučnog Vlahu - i uspon jednog od najvećih hrvatskih slikara mogao je početi.

On na raznim razinama preuzima od profesora: nije to samo doslovno, stilski, on to radi rafiniranije i suptilnije. Bukovac preuzima sadržaje. Samo nekoliko godina poslije školovanja Bukovac je već na drugom putu. U Bukovca već prodiru utjecaji impresionizma, pojavljuju se tragovi divizionizma i elementi simbolizma,  napominje koautor izložbe Igor Zidić.

Teško je bilo iz Francuske dobiti na posudbu djela velikog Cabanela, a i nimalo jednostavno okupiti najreprezentativnija djela Bukovca - umjetnine su stigle iz tridesetak muzeja i galerija te 24 privatne zbirke.

Velika senzacija ove izložbe je slika 'Izgubljeni raj'. To je druga po važnosti slika Cabanela koja se nalazi u muzeju d'Orsay,  ističe idejna autorica izložbe, ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić.

Muzej Fabre, u rodnom Cabanelovu Montpellieru, partner je izložbe: Ova iznimna izložba kulturnom suradnjom spaja Montpellier i Zagreb, a spaja i profesora i učenika - što je vrlo važan simbol o prenošenju znanja generacijama,  kaže ministar kulture grada Montpelliera Bernard Travier.

Više od tri mjeseca stolovat će Vlaho Bukovac u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, koji je na njegovu inicijativu i otvorio vrata likovnoj umjetnosti prije 120 godina.