10. Festival prava djece

Ovogodišnje jubilarni 10. Festival prava djece, koji promiče dječje stvaralaštvo, filmsku umjetnost, prava i inkluziju, održat će se od 9. do 26. listopada u 20 hrvatskih gradova, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Festival prava djece prvi je i jedini u Hrvatskoj potpuno inkluzivni filmski festival za sve mlade, ljubitelje umjetnosti i prijatelje stvaralaštva, čiji je program prilagođen osobama s oštećenjima sluha i vida. Moto jednoga od prvih izdanja i poruka koju organizatori prenose je 'Različitost je zajednička svima'.

Na festivalu, koji je proteklih godina posjetilo oko 45.000 gledatelja, prikazuju se filmovi u sklopu tri stalne programske cjeline "Školski objektiv" - dječje stvaralaštvo, matineje za osnovne škole, "Mislim, dakle snimam" - stvaralaštvo mladeži, matineje za srednje škole i "Dobre vibracije" - matineje obiteljskih filmova.

Tri filma međunarodne produkcije iz programa "Dobre vibracije" namijenjena su ponajprije roditeljima i djeci kasnog predškolskog i ranog osnovnoškolskog uzrasta. - teme filmova "Raj 89.", "Moja žirafa" te "Lastavice i Amazonci" su avantura, istraživanje, životinje, povratak u osamdesete i putovanje u Latviju.

Filmove koje su osmislili i snimili školarci prikazuju se njihovim vršnjacima u 20 gradova. Time se učenike želi inspirirati, naučiti ih nešto o filmskom stvaralaštvu te ih potaknuti da se i sami uključe, kaže umjetnička direktorica Festivala prava djece Tatjana Aćimović. Motiv festivalskom timu da nastavi intenzivno raditi, naročito u sredinama u kojima je takav sadržaj djeci i mladima rijetko dostupan, povjerenje je koje im ukazuju učenici i nastavnici koji dolaze na festivalske debatne projekcije, rekla je Aćimović dodavši da se na "Matineje" već prijavilo 10.500 djece.

Proteklih godina na festivalu je prikazano 312 projekcija filmova, održano 20 edukativnih i kreativnih radionica i devet debata. Festival organizira Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, ujedno i platforma za promociju dječjega filmskog stvaralaštva iz Hrvatske i svijeta.