Taj ljetni grožnjanski jazz...

Danas u Hrvatskoj gotovo da i nema solista ili orkestralnog glazbenika, pedagoga, muzikologa ili javnog glazbenog djelatnika koji nije tijekom svoga profesionalnog školovanja u proteklih gotovo pedeset godina posjetio barem jedan tečaj u istarskom gradiću Grožnjanu.

Kad je 1965. godine započela njegova obnova, u budući Grad umjetnika počeli su dolaziti umjetnici, slikari i kipari. Pet godina poslije, 1969. godine, s radom počinje i Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži, a u narednim desetljećima gotovo da nije bilo umjetničke grane koja se u Grožnjanu nije udomaćila.

Prvi jazz seminar u Grožnjanu održan je 1974. godine pod vodstvom Boška Petrovića i njegova sastava B. P. Convention. Jazz seminari ubrzo su postali najpopularniji među glazbenim seminarima, vodila ih je iznimno brojna i raznovrsna ekipa predavača, redom sjajnih jazz glazbenika, a neko vrijeme predstavljali su jedino jazz učilište ne samo u Hrvatskoj, nego i na prostoru bivše Jugoslavije.

Ljetna jazz škola u Grožnjanu odgojila je mnoge danas etablirane glazbenike, od kojih su se zadnjih godina neki počeli vraćati kao profesori novim generacijama. U emisiji Svijet jazza donosimo atmosferu sa škole održane ovoga ljeta.

Pogledajte uvodne minute Svijeta jazza, a na multimedijskoj usluzi HRTi prikazujemo i cijelu emisiju.