Dominik Polonski: violončelist koji je svirao jednom rukom

U ciklusu Oda-birano ekskluzivno smo emitirali poljski dokumentarac Bartosza Paneka 'Želim više'.

Nagrađivana je to dramatična priča o violončelistu Dominiku Polonskom koji se borio s opakom bolesti stvorivši posebni svijet novih mogućnosti svojega glazbala.

Dokumentarac je ostvaren prije 4 godine i osvojio je nagradu Prix Italia za 'originalnost i inovativnost'. U dokumentarcu su sudjelovali: čelist Dominik Polonski, njegov brat Jerzy Jan Polonski i skladatelj Artur Zagajewski.

Dominik Polonski s 27 je godina, na počecima sjajne karijere, otkrio zastrašujuću dijagnozu tumora mozga, ali se nakon nekoliko operacija i rehabilitacije 2009. godine vratio na pozornicu svirajući samo desnom rukom.

Nekoliko mu je suvremenih skladatelja napisalo skladbe, a osebujno djelo 'Brut' Artura Zagajewskog koju je Polonski praizveo uz ansambl Arte de Suonatori osvojilo je prestižno natjecanje Rostrum 2017. godine.

U lipnju ove godine, nekoliko dana nakon 41. rođendana, Dominik Polonski je preminuo, ostajući simbolom borbe za život koji je 'više', život koji je i u hendikepu posvećen umjetnosti i njezinoj snazi.

Radijski dokumentarac 'Želim više' poslušajte u Slušaonici Hrvatskoga radija, gdje vas očekuju i ostale emisije iz violončelističkog triptiha Casals - Janigro – Polonski, a iduća premijera ciklusa Oda-birano, koju emitiramo u utorak, 9. listopada u 18,15h na HR1, nas ponovno vodi u svijet gudačkih glazbala i osebujnih glazbenika - Srđan Nogić i Đino Đivanović pripremaju dokumentarac o Mihi Pogačniku.