Počinje 53. Zagrebački salon posvećen arhitekturi i urbanizmu

U Pučkom otvorenom sveučilištu danas u 18 sati otvara se 53. Zagrebački salon posvećen arhitekturi i urbanizmu pod nazivom 'Desetljeće 2008.-2018.'.

Na salonu će biti izloženo gotovo 180 radova renomiranih hrvatskih arhitekata, ali i autora mlađe generacije, nastalih u posljednje tri godine.

Osim toga Udruženje hrvatskih arhitekata predstavit će i tematsku izložbu posvećenu posljednjem desetljeću. Na Salonu se dodjeljuju dvije nagrade Velika nagrada Salona i Nagrada za mladog autora do 35 godina.

Prije točno deset godina početak globalne financijske krize potaknuo je lančanu reakciju čije posljedice još uvijek sagledavamo, a koja se s posebnom oštrinom odrazila na graditeljstvo u cjelini – od kreditnog sustava stambenog zbrinjavanja, preko tržišta nekretnina i građevinske industrije do same arhitektonske profesije,  stoji u pozivu Udruženja hrvatskih arhitekata koje organizira salon.

Deset godina kasnije tržište se oporavlja, produkcija se postavlja na noge, a struka ulazi u novu dekadu s opreznim optimizmom. 53. zagrebački salon trenutak je refleksije vođen pitanjima: je li nakon deset godina kriza doista iza nas, čemu nas je podučila i što možemo očekivati u sljedećem desetljeću, pitaju se organizatori salona.

Teme koje je na površinu iznijelo prethodno desetljeće, a unutar kojih su grupirani izabrani radovi su sljedeće: Institucionalne promjene, Krize identiteta, Kulturne prakse, Odmaci od realnosti, stoji u najavi organizatora koji napominju da je radove je valorizirao ocjenjivački tim u sastavu STEALTH.unlimited (Ana Džokić i Marc Neelen: Rotterdam/Beograd), Dario Crnogaća, Emil Jurcan, Maroje Mrduljaš i Mira Stanić.

Salon je dopunjen kronološkim presjekom relevantnih događaja koji su obilježili proteklo desetljeće kao i potencijalima za stvaranje drugačijeg narednog desetljeća. Kako ono može izgledati prezentirano je u obliku karata koje su izradili mlađi članovi društava arhitekata Splita, Šibenika, Varaždina, Zadra i Karlovca.

U sklopu 53. zagrebačkog salona u petak i subotu, 5. i 6. listopada, održat će se dvodnevna tribina na temu Nadolazeće desetljeće, također u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb.

Svečana dodjela nagrada, s promocijom novih brojeva časopisa Čovjek i prostor održat će se na zatvaranju Salona u četvrtak, 25. listopada u 18 sati.