Jabučno blago Pavla Kovačića

Sljedeća je priča o ekologiji, odnosno o tome možemo li uzgajati voće uz što manju uporabu pesticida? Vidjet ćete da možemo... Pavle Kovačić na svom imanju u Cvetkovcu uzgaja stotine starih sorti jabuka, krušaka, višanja, trešanja, bresaka...

U svijetu postoji više od 200 tisuća sorti jabuka, a samo u našoj zemlji taj broj premašuje pet tisuća. Misija je Pavla Kovačića iz Cvetkovca da u svom voćnjaku uzgoji većinu autohtonih sorti hrvatskih jabuka. Sve je, kaže, počelo slučajno. Putovao je austrijskim i slovenskim selima, slušao o  iskustvima tamošnjih voćara.

Ovih dana na njegovu su se imanju okupili stručnjaci koji su se uvjerili da gospodin Kovačić u svom voćnjaku čuva pravo blago. Neke su sorte - već i izumrle.

Ovo je velika vrijednost da na jednom mjestu imamo skupljen toliki broj sorata, vidljivo je da se ovdje nalazi raznolikost genetskog materijala s područja cijele Hrvatske, kaže Martina Skenderović Babojević, Zavod za voćarstvo Agronomskog fakulteta.

Pavao Kovačić stare je jabuke sačuvao skupljajući po terenu plenke, cijepio ih - i proizveo sadnice. Svoje jabučno blago ponosno je pokazao na takozvanim stepenicama. Tamo smo mogli vidjeti - Slavu svijeta, zdenovu kiselu, kraljevicu - raznih su veličina i oblika.

U Hrvatskoj postoji Nacionalni program očuvanja biljnih genetskih izvora za poljoprivredu i hranu. Cilj je stvoriti njihovu bazu gdje će se onda i voćari entuzijasti moći educirati i saznati o kojim je sortama riječ.

A kad je riječ o financiranju i državnoj potpori - voćari entuzijasti nemaju baš lijepih riječi.

Ekonomska isplativost starih voćnjaka mala je u odnosu na velike plantaže. No da nema entuzijasta - ovih jabuka vjerojatno ne bi bilo.