Gaveznica u Lepoglavi - jedini sačuvani fosilni vulkan

Malo je onih koji znaju da je prije nekolilko milijuna godina i u našoj zemlji bilo vulkana, jedan od njih je u lepoglavskoj Gaveznici, gdje se na mjestu nekadašnjeg vulkana mogu pronaći različite vrste vulkanskog kamenja.

Na mjestu Gaveznici, na brdu iznad Lepoglave, prije 13 milijuna godina povremeno je sukljala vulkanska lava.

Vulkan je radio prije 22 milijuna godina pa do 13 milijuna godina. Radio je u intervalima. U međuvremenu su razne vode, mora dolazili i odlazili pa su raznila onaj njegov mekani dio koji se sastojao od vulkanskog pepela. Taj vulkan dok je bio mlad je bio viši nego danas, znači onaj mekani dio je raznesen, ostao nam je ovaj središnji dio koji je prilično tvrd ali vidite da još ima dosta odrona te lava, kaže Damir Vrtar, predsjednik udruge Lepoglavski ahat.

Lepoglavsko je područje najbogatije mineralima u našoj zemlji. Najviše je poludragog kamena ahata.

Nastajanje tog kamena je vezano uz vulkane, kamen ima jako puno slojeva. Tu smo još našli opal, kalcedon, ima kvarca, crvenog jaspisa, pirita, gorskog kristala, kristal i gips su jedni od najljepših u svijetu. Ima ametista, koji je ženama najpoznatiji, ljubičasti kristal. Svega ima, kaže Vrtar.

Malo je poznato da se se baš od ovih vulkanskih stijena, točnije od antracita, gradila prva tramvajska pruga u Zagrebu.

Gaveznica u Lepoglavi zaštićeni je geološki spomenik i jedini sačuvani fosilni vulkan u našoj zemlji, koji nerijetko posjećuju mnogi turisti te učenici iz cijele naše domovine.