Dokumentarci stižu u Bjelovar 13. put

13. Međunarodni festival dokumentarnog filma DOKUart otvara se danas u Bjelovaru.

Program donosi iznimne naslove iz recentne dokumentarističke produkcije koje je odabrala cijenjena filmska stručnjakinja Rada Šešić, Bjelovarčanka s nizozemskom adresom.

U glavnom festivalskom programu bit će prikazano 11 domaćih i inozemnih filmova, a još 2 dodatna naslova namijenjena su posebnim projekcijama za učenike srednjih škola, te gledatelje programa DOKUart na selu.

Selektorica Rada Šešić ugledna je filmska autorica, predavačica i selektorica najprestižnijih svjetskih festivala poput IDFA-e u Amsterdamu ili Sarajevo Film Festivala.

DOKUart i ove godine donosi višestruko nagrađivane dokumentarce poput filma 'Srbenka' Nebojše Slijepčevića, ovogodišnjeg kandidata za europskog Oscara.

Na programu je i 6 hrvatskih premijera. Otvara ga jedna od njih, španjolski film 'La Chana' Lucije Stojević, Hrvatice koja od svoje sedme godine živi u Španjolskoj. Među više od 20 nagrada koje je s njime osvojila, film je dobio i nagradu publike na najvećem festivalu dokumentarnog filma u svijetu IDFA u Amsterdamu.

Festival ima i bogat popratni program: osim projekcija u malom, intimnom kinu DOKUbusu, te projekcija u alternativnim prostorima, uoči, za vrijeme i nakon festivala, DOKUart tradicionalno gostuje i na selu. Ovaj put u Općini Berek s rumunjskim filmom 'Kupus, krumpir i ostali demoni'.

Sastavni dio festivala je i Mali DOKUart, koji već 11. godinu nagrađuje dokumentarne filmove osnovnoškolaca, DOKUradionica za osnovnoškolce s predavačima Damirom Čučićem i Borisom Poljakom, predavanja uglednih dokumentarista te projekcije za bjelovarske osnovce i srednjoškolce.

Projekcije 13. DOKUarta održat će se u kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru, a dio programa, po završetku festivala, bit će prikazan i u kinu Tuškanac u Zagrebu.

Festivalski program su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavili predsjednik Udruge Dokuart Denis Hladiš i selektorica Rada Šešić: