Analiza CT-snimaka rano upozorenje na opasnost od srčanog udara

Nova metoda analize snimaka učinjenih kompjuteriziranom tomografijom (CT) moguće je predvidjeti kojim pacijentima prijeti srčani udar i to godinama prije nego se dogodi, objavili su znanstvenici sa sveučilišta u Oxfordu.

Tehnologiju su znanstvenici s Oxforda razvili u suradnji s ustanovama u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama koristeći se algoritmovima kako bi proučili masnoće nakupljene oko koronarnih arterija prikazanih na snimkama srca učinjenih CT-om.

Masnoće se mijenjaju kada se arterija upali i to može služiti kao sustav ranog upozorenja u 30 posto slučajeva srčanih udara, kažu znanstvenici. Ako možete identificirati upalu arterija srca tada možete reći koja arterija... će izazvati srčani napad, kaže oxfordski profesor Charalambos Antoniades.

S novom tehnologijom to je moguće ako se analiziraju CT-snimke.
Većinu srčanih udara izaziva nakupljanje masnoća na unutrašnjoj stjenci arterija što sužava žilu, smanjuje njezinu prohodnost i dotok krvi u srce.
Za sada snimke CT-a pokazuju liječnicima mjesto na kojem je arterija već sužena zbog nakupljanja masnoća, no s novom tehnologijom liječnici će moći predvidjeti kojim arterijama prijeti suženje.  Znanstvenici se nadaju da će je odobriti nadležne vlasti s obje strane Atlantika u roku od godine dana.

Možemo reći vaše su arterije upaljene i suženje će se dogoditi u roku od pet godina. Stoga možda možete već danas početi poduzimati preventivne mjere kako biste spriječili formiranje naslaga masnoća,  kaže Antoniades. Srčani i moždani udari dva su najveća uzročnika smrti u svijetu. Iako nismo procijenili točan broj srčanih udara koje je moguće spriječiti, potencijalno možemo identificirati najmanje 20 ili 30 posto ljudi kojima udar prijeti" zaključuje  Antoniades.

Tvrtka u suradnji s Oxfordom već je počela razvijati službu koja bi analizirala CT u roku od 24 sata diljem svijeta. Istraživanje je objavljeno u medicinskom časopisu  The Lancet.