100 sezona Zagrebačkog kvarteta

Koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu naš najstariji komorni ansambl Zagrebački kvartet sinoć je otvorio novu sezonu u kojoj će obilježiti punih 100 godina djelovanja.

Za ovu je impresivnu obljetnicu Zagrebački kvartet pripremio 6 koncerata, remek-djela domaće i svjetske gudačke literature. Već na prvom koncertu posjetitelji su uživali u Mozartu i Beethovenu, ali i 'Gudačkom kvartetu' Srđana Dedića.

Zagrebački kvartet je tijekom 100 godina djelovanja uvijek njegovao čelični klasični repertoar, dakle bečka klasika se uvijek svirala, tako da imamo Beethovena i Mozarta, a i kroz dugu tradiciju nikada nismo zaboravljali hrvatske autore,  kaže druga violina kvarteta Davor Philips.

Kvartet su osnovali Václav Huml, Milan Graf, Ladislav Miranov i Umberto Fabbri. Od prvog koncerta održanog  25. travnja 1919. godine, umjetnici koji sviraju u kvartetu  njeguju vrhunsku posvećenost glazbi. Održano je više od 5000 koncerata, snimljeno 60 nosača zvuka.

Zagrebački kvartet je kroz 100 godina postojanja imao ogromnu ulogu u formiranju i oblikovanju kulturno i umjetničkog života u Zagrebu tako da je ova sezona zamišljena kao presjek djelovanja našeg kvarteta,  napominje prva violina ansambla Martin Krpan.

Visoko podignuta ljestvica muziciranja, obveza je iz prošlosti, ali vrijedi i za budućnost. Nju će bez bez problema moći ispuniti sjajni glazbenici Martin Krpan, Davor i Hrvoj Philips i Martin Jordan.