7. listopada 1849 - Umro Edgar Allan Poe

Veliki američki književnik Edgar Allan Poe rođen je 19. siječnja 1809. u Bostonu u obitelji putujućih glumaca, a umro je 7. listopada 1849. u Baltimoreu.

Okolnosti njegove smrti nikada nisu razjašnjene. Tek nakon smrti otkriveno je da je književnosti dao nešto novo i sve do danas ostao najčitaniji američki pisac. Njegova djela otvorila su put takozvanoj mračnoj tradiciji u američkoj književnosti. Presudno su utjecala i na europsku kulturu te na pojavu simbolizma u Francuskoj. Napisao je velik broj pjesama, od kojih su najpoznatije Gavran i Annabel Lee.

Zrele godine Poe je posvetio pisanju pripovjedaka, dijelom i zato što ih je lakše objavljivao. Napisao je sedamdesetak priča, a za života je objavio dvije zbirke: Groteskne priče i Arabeske i Priče. Glavna tema njegovih djela je smrt. Pričama strave i užasa prelazio je u svijet iracionalnog i mistike. Utemeljio je horor kao žanr književnosti. Najpoznatije takve priče su Crni mačak, Pad kuće Usher, Maska crvene smrti, Ligeja.

Poe je također bio začetnik detektivskog žanra pričama logičkog zaključivanja, u koje je uveo prvog detektiva amatera Augustea Dupina. To su priče Umorstvo u ulici Morgue, Zagonetni slučaj Marie Rouget i Ukradeno pismo. Pred kraj života napisao je proznu poemu Eureka i marginalije, niz bilježaka i zapažanja o književnosti i književnicima. U kritičkim napisima Filozofija kompozicije i Načelo poezije izložio je teoriju stvaranja, koja je iznimno važna za razvoj moderne kritike. U njegovoj se teoriji krajnja sloboda mašte spaja s hladnom logikom. Priča i pjesma ne mogu biti plod trenutačnoga nadahnuća, nego mukotrpnog i smišljenog rada.

Prvi prijevod Poea na hrvatski jezik objavljen je 1863. u Danici. Bila je to priča Crni mačak. Prvi prijevod njegove najpoznatije pjesme Gavran izašao je 1875. u Vijencu. Utjecaj Poea u hrvatskoj književnosti prisutan je od Antuna Gustava Matoša, preko Janka Polića Kamova do novijih literarnih naraštaja.