9. listopada 1940. - Rođen John Lennon

Karizmatični vođa  Beatlesa , pjesnik i glazbenik John Lennon, ostat će zabilježen kao jedan od najvrednijih izdanaka rock kulture dvadesetoga stoljeća.

John Winston Lennon rodio se 9. listopada 1940. godine u Liverpoolu. Pedesete su bile godine u kojima je rock'n'roll krenuo u nezadrživ prodor među široke društvene slojeve. Little Richard, Budy Holly, Elvis Presley i drugi osvojili su svijet, a u Liverpoolu se sve više rock'n'roll događaja vrtjelo oko Johna Lennona.

The Beatles, skupina koju je Lennon osnovao, karijeru je počela 1960., svirajući po manjim klubovima Liverpoola i Njemačke, osobito Hamburga. U to vrijeme Lennon počinje pisati pjesme zajedno s basistom Beatlesa Paulom McCartneyem. Ta će suradnja obilježiti sjelokupan opus Beatlesa. 

Beatlesi su do svog razlaza 1970. godine objavili 13 albuma i 20 singlica, te snimili četiri igrana i jedan crtani film. Njihovi albumi, bez obzira na to što im se stilski izričaj s vremenom mijenjao, ostali su rado slušani diljem svijeta.  Nakon razlaza, svaki je Beatle gradio vlastitu karijeru, no samostalna ostvarenja nisu bila ni blizu uspjehu koji je kvartet postigao zajedno.

Lennonov najuspjeliji samostalni album Imagine odiše naglašenom melodioznošću i gorljivošću za boljim svijetom. Potaknut nepravdom, prije svega Vijetnamskim ratom, postaje, što je svojstveno umjetnicima, naivan politički i mirovni aktivist.

Zamisli da svi ljudi žive u miru..., možeš reći da sam sanjar, no nisam jedini, riječi su jedne od Lennonovih najpoznatijih pjesama. Mnogobrojnim kampanjama John se aktivno angažirao za mir u svijetu, a veliko priznanje njegovu stvaralaštvu je izjava priznatoga dirigenta svjetskoga glasa Leonarda Bernsteina, koji je svojedobno kazao: Lennonova glazba sigurno će trajati toliko dugo koliko i djela Brahmsa, Beethovena i Bacha.

Godine 1970.,  zajedno sa svojom drugom ženom, Japankom Yoko Ono, skrasio se u New Yorku, želeći u vrevi kozmopolitskoga grada sačuvati privatnost. No u tome nije uspio. Poremećeni obožavatelj, navodno nezadovoljan autogramom kojim mu je Lennon potpisao svoju najnoviju ploču, dočekao je 8. prosinca 1980. Johna i Yoko ispred njihova stana. Yoko Ono je propustio, a zatim prišao Johnu i hladnokrvno ga ubio iz neposredne blizine. Još je jedan buntovnik otišao prerano.