Na koji koncert otići: preporuka Dubravka Jagatića

I ovoga petka glazbeni kritičar Dubravko Jagatić najavljuje koncerte na klupskoj sceni sljedećeg tjedna.

Petak, 05. listopadaVečeras u klubu Močvara novi studijski album Ostrvo ledenog kita promovira grupa Šumski. Na sceni sa podužim pauzama prisutni već punih 27 godina a ovim albumu vraćaju se na scenu nakon punih 15 godina. Šumski imaju specifičan status u Zagrebu jer je to između ostalog i grupa Kornela Šepera koji već godinama vodi klub Močvara a i novi album dočekan je uz niz pozitivnih recenzija. Njihova je glazba jedan vrlo specifičan spoj ranih Haustora, afro popa i kraut rocka zbog čega ih mnogi vole.
Zajedno sa grupom Šumski nastupit će i grupa Žen, sve popularniji hrvatski indie rock bend izvan granica Hrvatske. Naime, kada su cure iz grupe Žen objavile svoj prvi album 2016. godine, u goste su pozvali upravo grupu Šumski pa je ovo na neki naćin vraćanje usluge ali i odličan prilika vidjeti dva odlična benda na istom mjestu i isto vrijeme.
Također večeras i TBF na velikom samostalnom koncertu u klubu Boogaloo.

Subota, 06. listopadaNakon što je ovoga ljeta oduševio publiku na Tvrđavi svetog Mihovila u Šibeniku, talijanska soul zvijezda Mario Biondi dolazi sutra u Tvornicu kulture. Zovu ga i talijanski Barry White ali zbog glasa ne i stasa, a njegov jazz i soul već više od deset godina oduševljava publiku širom svijeta. Mario Biondi dolazi u sklopu koncertnog serijala Musicology Barcaffe Session nastalog u Beogradu i u sklopu kojega su do sada već nastupili vrhunski izvođači kao što su Gregory Porter, Meshell Ndegeocello, The Brend New Havies, Angie Stone itd. Ukratko, koncert koji ljubitelji soula ne bi trebali nikako propustiti jer dolazi usput i promovirati novi studijski album Brasil.
Moram svakako spomenuti da također sutra ali u Domu sportova veliki povratnički koncert imaju reperi Nered i Stoka i to prvi puta nakon 15 godina što je ujedno i najava skorog izlaska njihovog novog zajedničkog albuma.

Nedjelja, 07. listopadaU nedjelju u Močvari gostuje sve traženiji talijanski post punk bend Soviet Soviet. Na glasu su kao najznačajniji europski post punk bend a na svom prvom gostovanju u Zagrebu publiku su u potpunosti oduševili upravo zbog nastupa uživo. Njihov posljednji studijski album Endless dobio je čitav niz pozitivnih recenzija diljem Europe pa stoga toplo preporučam njihov koncert u nedjelju navečer u Močvari uz napomenu da prije njih nastupa stvarno odličan zagrebački bend Mr. Albino sa svojim outlaw rockom i titulom pobjednika 19. HGF festivala te sjajnim pjevačem.Istu večer, dakle u nedjelju 7. listopada još jedno zanimljivo gostovanje. U Tvornicu kulture stiže američki alternativni synth rock bend Son Lux. Na sceni su prisutni već deset godina a u Zagreb dolaze promovirati novi studijski album Brighter Wounds kao i ovih dana objavljen EP Yesterday'sWake. Iza njih je već pet albuma i pet EP-a na kojima su često kombinirali elektroniku i rock i moram priznati da zvuče vrlo zanimljivo i neuobičajeno ali vrlo pitko. Jedan fini eksperimentalni downtempo synth groove uz vidljiv utjecaj trip hipa.  

Srijeda, 10. listopadaI na kraju moram spomenuti da u srijedu, 10. listopada, Zdenka Kovačićek nastupom u Vintage Industrial baru obilježava 60 godina svoje pjevačke karijere velikom prigodnom restropsektivom. S obzirom da ju je mlada publika otkrila tek nedavno siguran sam da će Vintage biti ispunjen do posljednjeg mjesta.