Kako je izgledalo posljednje desetljeće u arhitekturi i urbanizmu

Renomirani arhitekti s međunarodno priznatim ostvarenjima, ali i oni najmlađi s još nerealiziranim projektima, nastalim u posljednje tri godine, sudjeluju na 53. Zagrebačkom salonu, posvećenom arhitekturi i urbanizmu.

Sam naziv izložbe 'Desetljeće 2008.-2018.' sugerira i pitanje - što se s arhitekturom i oko nje događalo posljednjih 10 godina?

Za početak, dogodila se godina 2008. - svjetska financijska  kriza, domino efektom padaju tržišta nekretnina, hrvatski dotadašnji graditeljski boom odlazi u povijest. Danas se graditeljstvo u Hrvatskoj budi, barem u njezinu obalnom području, pa se čini da je kriza iza nas.

Arhitektura je kompenzirala tu razliku što se primjećuje u radovima koji su izloženi: prisutan je daleko veći senzibilitet prema obnovi i baštini i prema valorizaciji već postojećeg. Gledajući ove radove jako ohrabruje stav arhitekata da se unatoč svim okolnostima ne gubi energija i elan u stvaranju i želji za stvaranjem jednog drugačijeg svijeta,  komentira Emil Jurcan predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA), koje je organizator salona.

Gostujući nizozemsko-beogradski tandem Neelen - Đokić dio je tima koji je ocjenjivao radove i izabrao oko 200 projekata. Uz već renomirane autore, posebno su zanimljivi oni mladi, koji su se počeli razvijati u doba najveće krize.

Odnos mladih kolega prema stvarnosti je realniji nego kod starijih generacija. S jedne strane riječ je o materijalima, energetskoj učinkovitosti, o tome kako se koristi okruženje, posebno na obali gdje je apartmanizacija veoma prisutna. To je sve naravno potrebno preispitati i za budućnost: kome i kako ostavljamo svoje okruženje,  napominje kustosica izložbe Ana Đokić.

Ovi projekti pokazuju da u Hrvatskoj definitivno ima mnogo talentiranih arhitekata, spremnih suočiti se s problemima i budućnošću. U tome svemu veliku ulogu ima i Udruženje hrvatskih arhitekata,  kaže kustos izložbe Marc Neelen.

U sklopu Zagrebačkog salona Udruženje hrvatskih arhitekata slavi veliki jubilej - 140. godišnjicu postojanja.