Otvoren 23. Splitski filmski festival

Projekcijom filma 'Oni koji su dobro' redatelja Cyrila Schäublina sinoć je u Kinu Karaman otvoreno je 23. izdanje Splitskog filmskog festivala koje će se, tijekom osam dana, održavati i u Kinoteci Zlatna vrata.

Prilikom otvaranja festivala, Maja Munivrana iz Odjela za kulturu Grada Splita rekla je da s festivalom surađuju od samog početka te je izrazila zadovoljstvo što je grad potpora tom najdugovječnijem međunarodnom filmskom festivalu u Hrvatskoj: Vjerujem kako će u filmovima uživati brojna publika, kako Splićani, tako i njihovi gosti,  rekla je.

Član žirija za dugometražni igrani film Joško Jerončić rekao je da u žiri dolazi čista srca i bez čvrstih stajališta. Kaže da filmove želi doživjeti s publikom te da će prema tome i odlučivati: Gledateljima bi svakako preporučio segment hrvatskih filmova, imamo hrvatske autore 'u kratkom i dugom metru' tako da mislim da hrvatski film ima svoje mjesto i u tim izazovnim formama kakve gaji Split film festival. Očito je da su mladi hrvatski autori sve više u kontaktu s istraživačkim tendencijama svjetskih kinematografija tako da mislim kako će publika doći na svoje,  kazao je Jerončić.

Tijekom osam dana festivala, prikazat će se deseci filmova u konkurenciji dugometražnih, kratkometražnih i hrvatskih filmova. Uz mnoge europske filmove, tu su i hrvatski filmovi: 'Lada Kamenski' Sare Hribar i Marka Šantića te 'Happy end: Glup & gluplji 3' Anđela Jurkasa. Devet filmova rezervirano je za Forum-Nextdoor-Frame extended, dok će ih se sedam moći gledati u VR - virtualnoj stvarnosti, te jedan u Novim medijima.

Festival traje do 12. listopada, a festivalske kronike možete pratiti na HRT3.