Nobel za mir Mukwegeu i Murad, borcima protiv korištenja silovanja kao oružja u ratu

Kongoanski ginekolog Denis Mukwege i jezidska aktivistica Nadija Murad dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir za svoju borbu protiv korištenja seksualnog nasilja kao oružja u ratu, objavio je Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade.

Oboje dobitnika dali su ključan doprinos u skretanju pažnje na takve ratne zločine i borbi protiv njih, objavio je Norveški odbor.

Mukwege (63) vodi bolnicu za žrtve silovanja u DR Kongu, u gradu Bukavuu na istoku zemlje. Otvorena 1999. godine, klinika svake godine liječi tisuće žena i muškraca, žrtava seksualnog nasilja u zonama sukoba. Murad (25) aktivistica je jezidske manjine u Iraku i borkinja za izbjeglička i ženska prava. Bila je seksualna robinja boraca tzv. Islamske države u Mosulu 2014.

Mukwege je posvetio život obrani žrtava seksualnog nasilja. Nadia Murad je svjedokinja koja govori o zlostavljanju što ih počinili nad njom i drugima. Oboje su na svoj način pomogli da seksualno nasilje u ratu bude vidljivije, tako da počinitelji mogu odgovarati za svoja nedjela, kaže se u obrazloženju. Murad je kao jedna od 3.000 jezidskih žrtava silovanja IS-a iskazala posebno junaštvo u prisjećanju na vlastitu patnju, dok je Mukwege najistaknutiji simbol, nacionalno i međunarodno, borbe da se prestane sa seksualnim nasiljem u oružanim sukobima, dodaje se.

Denis Mukwege i Nadia Murad riskirali su vlastite živote u borbi protiv ratnih zločina i traženju pravde za žrtve, kazala je predsjednica Norveškog odbora Berit Reiss-Andersen. Svijet može postati mirnije mjesto jedino ako se u vrijeme rata prepoznaju i čuvaju temeljna prava žena, dodala je.

Oboje ovogodišnjih dobitnika Nobela već su dobili brojne nagrada za ljudska prava, među ostalima i nagradu Saharov Europskog parlamenta.

Analitičari su u najavama Nobelove nagrade za mir, u kojima najčešće griješe, ovaj put ispravno ocijenili da bi 2018. mogla biti nagrađena borba protiv seksualnog nasilja, pa su se i Mukwege i Murad često spominjali kao mogući dobitnici.