Svjetski dan hodanja

Obilježavanje Svjetskog dana hodanja pokrenula je vodeća međunarodna organizacija za rekreaciju (Sport za sve) – TAFISA (engl. The Association For International Sport for All) 1991. Od te je godine prijedlog da se prvog vikenda u listopadu taj dan obilježi diljem svijeta.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana hodanja, 6. listopada, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo, suradnicima na razini lokalne zajednice i brojnim volonterima, organizirao je javnozdravstvenu akciju Hodanjem do zdravlja. Održat će se u svim županijama, na već dogovorenim hodačkim stazama, u sklopu projekta Živjeti zdravo, koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda.

Cilj je akcije organiziranim aktivnostima senzibilizirati građane svih dobnih skupina i informirati ih o pozitivnim učincima redovite tjelesne aktivnosti na zdravlje. Želi se potaknuti građane, ponajprije one koji posljednjih godina nisu našli vremena za tjelesnu aktivnost, da se u slobodno vrijeme, na otvorenome, uključe u organizirano i stručno vođeno hodanje te tako učine velik korak prema unapređenju vlastitog zdravlja na pristupačan i zabavan način.