Manje predmeta, više praznika, uskoro odmor

Od ove jeseni eksperimentalni program "Škola za život" provodi se u 26 srednjih i 46 osnovnih škola u Hrvatskoj. Jedna od njih je i varaždinska 6. Osnovna u kojoj su otišli i korak dalje.

Ta škola jedina je u Hrvatskoj kojoj je odobren poseban način rada. Od ove školske godine nastava se održava u blokovima u kojima se obrađuje manje predmeta, a imaju više praznika. Već krajem ovog mjeseca, učenici će na prvi odmor od tjedan dana. Uvedeno je više prakse, a manje činjenica, manje je i zadaća. Zadovoljni su i učenici i učitelji, a i roditelji.

Na samoj nastavi učenici preuzimaju glavnu riječ, oni su broj jedan! Oni su u centru pažnje i oni onda rade, istražuju i zaključuju na temelju onoga što izvedu u eksperimentima, kaže Mihaela Vrbnjak Grđan, učiteljica kemije, biologije i prirode.

Školska godina podijeljena je na 4 obrazovna razdoblja i parne i neparne blokove u kojima se obrađuju određeni predmeti. To bi ukratko značilo da učenici imaju 4 do čak 5 nastavnih predmeta manje nego što imaju njihovi kolege u drugim školama.

Prema svim pokazateljima, od iduće školske godine ovo bi mogao postati model rada i u ostalim školama.