Večeras 5. Noć hrvatskog filma i novih medija

Svjetska premijera dokumentarca o Dušanu Vukotiću samo je jedna od atrakcija 5. Noći hrvatskog filma i novih medija, a maraton više od 100 filmova održat će se u u 6 hrvatskih gradova i 5 država. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Noć hrvatskog filma i novih medija održat će se u Zagrebu, Sisku, Otočcu, Šibeniku, Novog Gradiški Dubrovniku, ali i na kino platnima u Srbiji (Subotica), Bosni i Hercegovini (Mostar), Mađarskoj (Koljnof) i Austriji (Beč), a u jednoj će filmskoj noći, od 18 sati sve do 2 ujutro, prikazati više od 100 hrvatskih naslova različitih žanrova, najavili su organizatori.

Gledatelji će moći vidjeti pomno izabrane radove pionira domaćeg filma, i to u svim filmskim rodovima, od vječnih dječjih klasika, zanimljivih novih medija (Trip, Na plaži) i recentnog animiranog filma (Biciklisti, Bobo), te dokumentarnih filmova koji su ove godine posvećeni umjetnosti i umjetnicima pa sve do kratkih i dugometražnih igranih filmova, stoji u najavi događaja.Petu Noć hrvatskog filma i novih medija svečano će u zagrebačkom kinu Europa u 20 sati otvoriti koncert 'Putovanje filmskom glazbom' u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić, koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova poput Vlaka u snijegu, Novinara, Servantesa iz Malog Mista, Balthazara ili Ne daj se Floki.

Umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić je uz pomoć stručnih suradnika Tomislava Gregla, selektora za animirani film, te selektora za dokumentarni film Branka Ištvančića sastavila specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

Dokumentarni dio manifestacije zamišljen je kao hommage umjetnosti pa je dobar dio dokumentarnih filmova posvećen upravo poznatim domaćim umjetnicima i stvarateljima kao što su Dušan Vukotić, Zlatko Bourek, Boris Bućan, Leo Junek, Stanislav Bavčević, Vojin Bakić, Tom Gotovac i Ivan Kožarić, s time da će upravo dokumentarac 'Dušan Vukotić – hrvatski oskarovac' redatelja Silvija Petranovića imati svjetsku premijeru.
Evo kako je Hrvatska dobila svog prvog Oscara
I ove godine poseban prostor je osiguran za mlade autore i kratki igrani film:  na programu je debitantski uradak Karle Lulić 'U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga' premijerno prikazanog ove godine u Los Angelesu. Prikazat će se i filmovi 'Točka, zarez' redatelja Gorana Ribarića te 'Pohanci' redatelja Ivana Mokrovića.

Ulaz na sva događanja u sklopu manifestacije je besplatan, svi detalji nalaze se na službenoj stranici manifestacije te Facebooku, a za zagrijavanje pogledajte još jednom legendarni film Dušana Vukotića 'Surogat':