Tko je bio jedini fotograf koji je radio s Ivanom Meštrovićem?

O velikom hrvatskom kiparu Ivanu Meštroviću toliko je toga napisano, ali posve je nepoznat ostao čovjek koji je 12 godina bio njegov fotograf.

Svojim je objektivom dokumentirao mnoga njegova djela i mnogima fotografijom dočarao njihovu ljepotu. Čovjek iz sjene - to je bio Svetozar Prodanović, a javnost ga prvi put može pobliže upoznati na izložbi 'Meštrović i Prodanović: umjetnik i njegov fotograf' u Galeriji Muzeja grada Splita.

Izložba prikazuje Prodanovićev likovni senzibilitet, strpljenje, osjećaj za kiparski volumen, te golemo znanje da iz Meštrovićeve skulpture fotografijom izvuče ono najbolje.

Odabrane su fotografije koje najbolje svjedoče o njihovoj suradnji i kvaliteti Prodanovićeva rada. Prikazan je cijeli proces rada na Indijancima za Chicago da bi se vidjelo da je Prodanović snimao i u ateljeu i u ljevaonici i na javnom prostoru,  objašnjava kustosica zagrebačkoga Atelijera Meštrović Lana Majdančić.

Izložba predstavlja Prodanovićev život, stvaralaštvo i jedinstven odnos s najpoznatijim hrvatskim kiparom moderne skulpture: On je poseban po tome što je odmah radeći s Meštrovićem snimio stanje koje danas više ne postoji, i po tomu što je kod Meštrovića znao prepoznati ono najbolje,  komentira povjesničar umjetnosti Maro Grbić.

Martina Bagatin iz Hrvatskog državnog arhiva smatra da je konzerviranje i restauriranje fotografija koje su tom prilikom izložene ključno za zaštitu fotografske baštine u Hrvatskoj.

Svetozar Prodanović jedini je fotograf s kojim je Ivan Meštrović intenzivno i gotovo dvanaest godina radio. Njegovo djelo jasno prikazuje Meštrovićevu genijalnost, po čemu je, zaključuje struka - najbolji fotograf Meštrovićeva rada uopće.

Izložba ostaje otvorena do 11. listopada.