Splitski filmski festival: otpor prema kapitalizmu i populizmu

Split film festival, čije 23. izdanje traje do 12. listopada, najstarija je međunarodna filmsko-medijska manifestacija u Hrvatskoj.

Na repertoaru je sedamdesetak pomno odabranih filmova koji, uobičajeno, ne podilaze širokoj publici, niti ih se može vidjeti u redovitoj kino-distribuciji.

Novost na festivalu su filmovi u kategoriji novi mediji i virtualni film, a u svojem 23. izdanju Split film festival opire se kapitalizmu, populizmu i kontroli, koju tehnološki razvoj samo povećava.

U konkurenciji kratkometražnih filmova, od 33 naslova sa svih kontinenata pet je hrvatskih, a svi domaći bore se za nagradu 'Ivan Martinac'.

Za članove ocjenjivačkog suda bit će mnogo posla: Ove godine dolazim bez ikakvog - uvjetno rečeno - predznanja; filmove nisam gledao, nisam bio u selekciji, tako da stvarno dolazim čista srca da film doživim u atmosferi, u kinu,  kaže član ocjenjivačkog suda Joško Jerončić.

Stigao je na festival i prošlogodišnji osvajač Grand prixa u kategoriji dugometražnih filmova, redatelj i član ocjenjivačkoga suda Andres Goteira: Pozvali su me organizatori. To je sjajno jer sam ovdje dobio svoju prvu nagradu za svoj prvi film. Split je za mene veoma poseban!

Na festivalu se prikazuje i 7 filmova virtualne stvarnosti te novomedijski digitalni uradak 'Plazaville', u kojem računalni program preslaguje scene kako bi dekonstruirao priču.

Kod publike, kojoj film nije zabava uz kokice, već umjetnost koja stalno donosi nešto novo, faktor iznenađenja uvijek pali: Kad je nešto novo, onda sigurno nikad ne znate što ćete dočekati, međutim, isplati se risirati i odgledati malo više filmova jer nešto od toga će bit dobro i bit će pun pogodak,  komentira gledatelj Radovan Kečkemet.

Festival traje do 12. listopada.