Počeo 10. Festival prava djece

Dječje stvaralaštvo, filmove i njihova prava već cijelo desetljeće promiče Festival prava djece. Jubilarno 10. izdanje traje do 26. listopada u čak 20 hrvatskih gradova.

Tri stalne programske cjeline proteklih su godina privukle 45 tisuća gledatelja: dječje stvaralaštvo u 'Školskom objektivu', mladenačke teme u programu 'Mislim, dakle snimam' i matineje obiteljskih filmova u 'Dobrim vibracijama' ostaju uspješan recept.

Ono što ćemo i dalje nastojati činiti je razvijati edukativni aspekt kroz obrazovne materijale, radionice i okrugle stolove,  ističe umjetnička direktorica festivala Tatjana Aćimović.

Filmovi, koje su osmislili i snimili školarci, prikazuju se njihovim vršnjacima, što današnju mladež okuplja oko pozitivnih tema: Uvijek sam oduševljena kad djeca rade nešto kreativno. Oni nas podučavaju kroz to,  komentira glumica i glazbenica Maja Posavec.

Festival poručuje da su naši životi isprepleteni i da unatoč svim različitostima svako dijete mora dobiti priliku. Uvijek su važni dijalozi jer svi nailazimo na prepreke. Fenomenalno je to da možemo učiti od klinaca i da oni mogu učiti od nas,  smatra dramska umjetnica Nina Violić.

Posebno su privlačne međunarodne obiteljske produkcije 'Raj '89.', 'Moja žirafa' te 'Lastavice i Amazonci', koje pozivaju na avanturu i istraživanje.