Obnovljena velika koncertna dvorana HNK-a Varaždin

U godini u kojoj slavi 145. rođendan Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu dobilo je jednu od najboljih koncertnih dvorana u Hrvatskoj.

Nakon što se sedamdeset godina u nju nije ulagalo, obnovljena je Velika kazališna koncertna dvorana. Od prošlog vikenda će se koncerti moći slušati u mnogo ljepšem ambijentu, a sezonu je otvorio Varaždinski komorni orkestar.

Godinama je ljepotica bila u derutnom stanju. Ministarstvo kulture je još od 2005. godine sudjelovalo u obnovi. Dolazila sam često i priznajem da sam pomalo dirnuta jer znam u kakvom je stanju dvorana bile prije desetak godina,  rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

U izvorno plesnoj dvorani za koju glazbenici kažu da ima idealnu akustiku, godišnje se održava i tisuću događaja, a pozornicom koja je postavljena sredinom prošlog stoljeća prošao je niz vrhunskih umjetnika. Mislim da ih je bilo na tisuće - u samom periodu obnove morali smo 14 puta micati skelu jer je bilo prijeko potrebno,  napomenula je ravnateljica HNK-a u Varaždinu Jasna Jakovljević.

13 godina obnavljala se zgrada kazališta s nacionalnim statusom, a ovo je kruna obnove. Danas je teško osigurati dovoljno novaca, a uz to je vezana i stručna dilema do kojeg nivoa obnove ići, do kojeg detalja te koji će se povijesni sloj prezentirati,  istaknuo je konzervator Željko Trstenjak.

Preostaje još obnova pozornice za što će se – nada se varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok – osigurati novac iz europskih fondova.