Svjetski je dan mentalnoga zdravlja

Svjetski je dan mentalnoga zdravlja a ovogodišnja je tema "Mladi i mentalno zdravlje u svijetu koji se mijenja".

Pušenje, alkohol i marihuana su stare probleme, ekran i vrijeme koje mladi provode uz njega su novi problem. Sadržaj koji sami izabiru često je nasilan a poruke nisu primjerene njihovoj dobi. Preko virtualnog svijeta se razvijaju posebni oblici nasilja, a vrijeme koje mladi provode pred ekranom je zastrašujuće, tvrdi doktorica Ivana Pavić Šimetin, spec. školske medicine.
Hrvatska mladež - tužni, depresivni, nasilni, ovisni
Adolescencija je razdoblje u kojemu je nezadovoljstvo i revolt na sve što nas okružuje zapravo stvar odrastanja, no zabrinjava činjenica da se u Hrvatskoj godišnje hospitalizira oko 2000 mladih osoba do 18 godina starosti zbog mentalnih poteškoća.

Pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti pri Klinici za psihijatriju Vrapče Ante Bagarić procjenjuje da u Hrvatskoj ima od pedeset do sto tisuća mladih koji su ovisni o internetu, a psihijatri se tek sada uče kako to dijagnosticirati i liječiti. Velika socijalna laž je da se djeci trebaju oduzeti mobiteli i elektronski mediji. To nije moguće, već treba naučiti kako živjeti s tim. Preporučio je roditeljima da ne zabranjuju i ne optužuju djecu zbog igrica, već da s njima razgovaraju o svemu, da razumiju potrebe mladih, pa i zajedno igraju igrice.

U sklopu ovogodišnje teme se naglašava da prevencija mentalnih teškoća i poremećaja u adolescenciji i mlađoj odrasloj dobi započinje s većom svijesti i razumijevanjem ranih znakova i simptoma koji se često pojavljuju i u ranijoj kronološkoj dobi. Pritom su odrasle osobe koje svakodnevno žive, rade, uče i igraju se s djecom i mladima iznimno važne.
Kada te boli, moraš reći!
Posebno se naglašava važnost pružanja znanja i vještina učitelja i nastavnika kako bi mogli pružiti podršku učenicima u nošenju sa svakodnevnim izazovima te pravovremeno uočiti i razumjeti prve znakove eventualnih problema u području mentalnoga zdravlja.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ugradio je aktivnosti promicanja zdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih u Zdravstveno obrazovanje, jedan od elemenata projekta "Živjeti zdravo", za koji su osigurana bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda.

U okviru tog projekta danas će u Kući Europe biti predstavljeni rezultati istraživanja prepoznavanja depresivnosti i spremnosti na pružanje podrške i pomoći pod naslovom: "Zdravstvena pismenost odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih".