Nacionalni park Sjeverni Velebit omiljen u svim godišnjm dobima

Nacionalni park Sjeverni Velebit omiljeno je odredište brojnih planinara u gotovo svim godišnjm dobima. To je naš najmlađi nacionalni park, proglašen 1999. - a Velebit je, prema mišljenju mnogih, najljepša planina u Hrvatskoj.

Samo je jedan posjet Nacionalnom parku Sjeverni Velebit dovoljan - kako bi vas osvojio za cijeli život. Bez obzira na to dolazite li planinariti, šetati ili voziti bicikl, ovaj park svojom raznolikom ljepotom oduzima dah.

Ondje je više od 30 označenih planinarskih staza, a većina ih vodi prema planinskim vrhovima s veličanstvenim pogledom na Jadransko more. Velebit zna biti pravi izazov ako nemate iskustva u planinarenju, te se stoga preporučuje planinarenje u grupi.

Jedna od najpopularnijih planinarskih staza, Premužićeva, duga je 57 km. Bez teških uspona, 16 je kilometara staze unutar nacionalnog parka, a preostali dio nalazi se u Parku prirode Velebit.

Na Velebitu možete pronaći mnogobrojne životinjske vrste, uključujući smeđeg medvjeda. Ljepota i raznolikost bilja ne zaostaju mnogo za životinjskim svijetom. Posjetitelji uživaju u brojnim endemskim biljnim vrsta, a najpoznatija je Velebitska degenija. Popularno planinarsko odredište na Velebitu je botanički rezervat, smješten na 1480 metara nadmorske visine, u kojem možete pronaći oko 500 biljnih vrsta.

Polazište mnogih pohoda je i meteorološka postaja Zavižan, ujedno najviša trajno naseljena točka u Hrvatskoj. Iz koje nam svakodnevno dolaze podaci o vremenskim uvjetima, s 1594 metra nadmorske visine.

Ljudi vole Zavižan i nerijetko ga biraju kao mjesto za najsretnije trenutke u svojem životu. Ako još niste, krajnje je vrijeme da posjetite jedan od naših najljepših nacionalnih parkova.