Nitko gladan, nitko bez krova nad glavom i nitko bez podrške

Diljem svijeta danas se obilježava i Svjetski dan beskućnika. Definicija beskućništva razlikuje se od jednog dijela svijeta do drugog. Stručnjaci koji se bave problematikom beskućništva definiraju taj pojam ovisno o metodama i ciljevima svog istraživanja.

Procjene o broju beskućnika u Hrvatskoj kreću se od 1000 do 10.000 ovisno o definiranju pojma beskućnik. Prema procjeni Hrvatske mreže za beskućnike u RH je oko 2000 apsolutnih beskućnika/ca - ljudi koji nemaju „krov nad glavom“ (nemaju tzv. fizički zaklon), koji spavaju na otvorenom, u vozilima, napuštenim zgradama ili drugim mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje te preko 10 000 relativnih beskućnika – osoba koje imaju „krov nad glavom“ (fizički zaklon), ali im nisu osigurani osnovni standardi zdravlja i sigurnosti: adekvatna zaštita od elementarnih nepogoda, pristup pitkoj vodi i sanitarnom čvoru, osobna sigurnost i pravo vlasništva.

Na području Hrvatske još uvijek u pojedinim velikim gradovima i središtima županije ne postoje nikakve usluge i programi za beskućnike, iako im je to zakonska obveza.

O beskućnicima, njihovim problemima i načinima rješavanja istih govorili su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Ivan Vrbicky iz Hrvatske mreže za beskućnike i Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb.U posljednje dvije godine, HMB i njene članice posebnu pažnju posvećuju beskućnicima koji nisu obuhvaćeni smještajem, tzv. skrivenim beskućnicima, razvojem novih i beskućnicima prilagođenih usluga, koje se pružaju kroz dnevne, poludnevne boravke i terenske usluge. Najveći broj skrivenih beskućnika je u Zagrebu, u koji dolaze iz drugih područja RH zbog razvijenijih socijalnih usluga za najpotrebitije (Socijalne samoposluge, pučke kuhinje) i u potrazi za poslom, a vidljivo je povećanje i u drugim većim gradovima, poput Splita i Rijeke.

Primjetan je i sve veći broj starijih, radno nesposobnih osoba, osoba sa psihičkim i intelektualnim poteškoćama kojima prihvatilišta i prenoćišta ne mogu osigurati adekvatnu skrb.

Šibenik je ove godine domaćin Nacionalnog susreta udruga i institucija koje se bave upravo pomoći našim sugrađanima koji su ostali bez doma i krova nad glavom. A iz šibenskog Prihvatilišta za beskućnike javio se kolega Hrvoje Gunjača.