Kipar iz Lepoglave: Dan mi traje 25 sata, živim svečano i radno

U našoj zemlji ima dosta samozatajnih ljudi o kojima se malo zna, a čije se stvaralaštvo može vidjeti diljem svijeta. Jedan od njih je zagorski 'Meštović' Dragutin Jančić - samouki kipar iz Lepoglave.

Zadivljujuće je umijeće stvaranja različitih figura, najčešće u drvetu, samoukog umjetnika, inače umirovljenog zdravstvenog radnika, Dragutina Jamnića iz Lepoglave.

Radim u kamenu, glini, drvetu, ali kamen nije dio našeg podneblja, to je više krš Meštrovićev. Radim u drvetu jer je najpristupačniji i ima ga svugdje oko mene. Ima i gline. Kad radite u kamenu, kamen vam zapovijeda, kod drveta pratite strukturu drveta, godove, položaj tog drveta, znači, ono vam zapovijeda. Dok radite glinu, ona je podatna, radite kao lastavica gnijezdo, nižete sloj po sloj i nastaje skulptura, a drvo zapovijeda, malo je teže raditi kao i kamen, ali se napravi, govori kipar.

Talent je gospodin Jamnić naslijedio od oca. Na Akademiju nije mogao jer potječe iz mnogobrojne obitelji. Priroda je njegova neiscrpna inspiracija, a drvo za obradu, objašnjava, zahtijeva posebnu pripremu.

Godišnje stvori i do 500 skulptura u tri ciklusa - humani, animalni i sakralni. Najčešće su to ruke, životinje, purani, zečevi, ježevi - do Majke Božje i mnogobrojnih raspela. Dosta ih i daruje, osobito u humanitarne svrhe - školama, vrtićima, bolnicama.

Skulptura koju je namijenio kao zahvalu našem nogometnom izborniku Zlatku Daliću još čeka uručenje.

Oko njegove drvene kuće, u kojoj živi sa suprugom jer je dvojici sinova dao katnicu preko puta, park je skulptura, a unutra iznad ateljea starinska soba u kojoj je sve iz davno minulih vremena.

Sudjelovao je gospodin Dragutin Jamnić iz Lepoglave na brojnim likovnim kolonijama, izlagao po cijelom svijetu. Dan mu, kaže, traje 25 sata, kako bi sve stigao napraviti. I sretan je, ističe, jer živi svečano i radno. Svečano, jer se nakon moždanog udara ujutro digne i stane na svoje noge, radno - zbog korisno potrošenog vremena koje nam je poklonjeno danas a ne sutra, niti za tjedan ili mjesec dana.