Windsor u petak bez emocija očekuje "drugo" kraljevsko vjenčanje

Vjenčanje princeze Eugenie, kćeri vojvode od Yorka i unuke kraljice Elizabete II. za Jacka Brooksbanka održat će se u petak u kapeli sv. Georgea u Windsoru i "drugo" je kraljevsko vjenčanje u ovoj godini, no čini se da za njega nema previše interesa medija i javnosti, prenosi britanski tisak.

Eugenie (28) se udaje za Jacka Brooksbanka (32) u istoj crkvi u kojoj su se vjenčali njezin bratić Harry i bivša američka glumica Meghan Markle.

To je kraljevsko vjenčanje danima prije i poslije punilo stupce portala i novina i izazivalo golem interes javnosti. Britanci se rado sjećaju i vjenčanja princa Williama, starijega Harryjevog brata i Kate Middleton.

Princezu Eugenie od Yorka, mlađu kćer princa Andrewa i Sare Ferguson, devetu u redu za nasljedstvo, Britanci smatraju manje važnim članom kraljevske obitelji.

BBC, koji kraljevska vjenčanja smatra iznimno važnim događajem, neće uživo prenositi ceremoniju, što je 'uskomešalo' duhove u Buckinghamskoj palači.

Javna britanska tv-mreža je, po pisanju medija, odlučila ne prenositi vjenčanje jer strahuje da će gledanost biti malena i neisplativa. Vjenčanje će ipak uživo prenositi mala komercijalna televizija ITV, no samo, kako ističe "The Times", zbog inzistiranja nevjestina oca.

Da nelagoda bude veća, u petak će se u Windsoru okupiti puno manje znatiželjnika nego tijekom vjenčanja Harryja i Meghan kada se na ulicama toga gradića okupilo više od 100.000 ljudi. Neki su ondje kampirali danima prije. U malome gradiću, od Londona udaljenom četrdesetak kilometara, hoteli ovaj put nisu popunjeni.

No vjenčanje princeze Eugenie bit će raskošnije od Harryjevog. I skuplje, a to joj britanski mediji ne mogu oprostiti. Svadba će stajati gotovo tri milijuna funta, a platit će ga Elizabeta II. i vojvoda od Yorka. Vjenčanje je planirao 57-godišnji Peregrine Armstrong-Jones koji je bio zadužen za svadbu Victorije i Davida Beckhama. Goste će zabavljati talijanski operni pjevač Andrea Bocelli, a vjenčanju će prisustvovati oko 850 gostiju, u odnosu na 600, koliko ih je bilo na vjenčanju Harryja i Meghan. Eugenie zasad ne uspijeva osvojiti srca većine svojih sugrađana.

Svadbi će, među ostalima prisustvovati Amal i George Clooney, Cara Delevingne, Kate Moss, Robbie Williams i njegova obitelj, Ellie Goulding, James Blunt, Elton John, Eddie Redmayne i obitelj Beckham.