Flert Dženise Pecotić

Više od stotinu projekata - za dramu, operu, balet i film, u Hrvatskoj i inozemstvu, stoji iza ugledne, nagrađivane kostimografkinje Dženise Pecotić. Izložbom nazvanom 'Flirt' u zagrebačkoj galeriji Kranjčar podsjeća na svoj projekt 'Pod pravim kutom'.

Pravi kut otprije jedanaest godina nastao je na prvi pogled jednostavno: poznati arhitekt Nenad Fabijanić složio je Dženisi Pecotić neke svoje skice koje je zatim tiskala na svileni organdi - u tom kostimu, spoju arhitekture i odjeće, ideja pravog kuta nametnula se kao najčistija i najjača.

Nakon što neke misli odleže skupa s odjećom shvatite da te misli i odjeću možete 'pofriškati', okrenuti neku novu priču. Ova je izložba neka vrsta retrospekcije moga rada,  objašnjava Dženisa Pecotić.

U svoje 'prave kutove' umjetnica je sada odjenula balerinu Edinu Pličanić, kustosa Joška Tešiju i opernu pjevačicu Dubravku Šeparović Mušović, ujedno inženjerku arhitekture, koja uživa surađivati s Dženizom.

Kostim koji sam obukla u meni je probudio ratnicu jer osim arhitektonskih skica, sam element tog mača probudio je neku posve drugu osobu u meni i ondje sam naučila da onog trena kada obučemo neki kostim postajemo druga osoba,  priča Dubravka Šeparović Mušović.

Autorica je fotografski posao povjerila umjetničkom fotografu Deyanu Bariću jer voli surađivati s mladima, kao što je to uvijek činila i njezina učiteljica, legendarna kostimografkinja Ika Škomrlj.

Izložba 'Flirt' se može razgledati do 3. listopada.