Bionička ruka zagrebačkih studenata

Bionika je znanost koja povezuje prirodu i mehaniku. Upravo je ona područje interesa Davora Širinića i Luke Miškovića, studenata pete godine Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba, koji su uz financijsku i mentorsku pomoć profesora konstruirali prototip bioničke ruke.

Ruka je prvenstveno zamišljena kao jedan tip medicinske proteze. Već postoje ovakve ali su poprilično skupe i mi smo htjeli ovdje isprobati, tim 3D printom i ovako jeftinim komponentama napraviti ruku koja i dalje može raditi sve što i ona skuplja ali da je pristupačnija korisnicima tj. budućim pacijentima, objašnjava Davor Širinić.

Prvi prototip, koji nije imao mnogo funkcija, Davor je napravio za završni rad na 1. godini studija. Nakon toga je s Lukom nastavio isprobavati elektroniku, odnosno elektromiografiju, te su na kraju stvorili ruku kojom se s pomoću mikroprocesora može upravljati.

Prvo stavim elektrode na mišiće. Ako netko ima amputirane ruke stavimo na ostatke tih mišića, nema veze što nema ostatka ruke. Te elektrode očitavaju  živčane impulse, točnije električnu aktivnost mišića, akcijski potencijal i onda je amplificiraju do razine da ju mi možemo iskoristiti da aktiviramo motore koji pomoću prsta bioničke ruke, tako u biti korisnik radi isto što bi radio da ima svoju ruku a pomiče bioničku ruku sa svojim mišićima, objašnjava Davor.

Ova je bionička ruka napravljena od jeftinih materijala i slabije je kvalitete. Za njezino daljnje usavršavanje, nažalost, nemaju novca.

Davor Širinić: Proteze koje rade ozbiljne firme moraju zadovoljiti dosta medicinskih standarda. To je jako teško s ovim jeftinim materijalima i zato se tu mora raditi  s dosta kompromisa. Onda, oni ih rade poprilično skupo što definitivno u Hrvatskoj si nitko ne bi mogao priuštiti.

I ovako jeftin prototip je prepoznat. Davor Širinić i Luka Mišković za njega su dobili Rektorovu nagradu. Osvojili su zlato na izložbi Inova-mladi i nedavno na sajmu inovacija u Kini, srebro u Ivanić Gradu te broncu na sajmu inovatora u Istanbulu.

To im je, kaže Davor - samo potvrda za budućnost i preporuka za posao koji uskoro - kad diplomiraju - priželjkuju u našoj domovini. No ovim mladim i perspektivnim ljudima treba što prije stvoriti uvjete da svojim znanjem pridonose zemlji u kojoj su se školovali i koju ne žele napustiti.