Učenje o pravima djece kroz dječje filmsko stvaralaštvo

U sklopu Festivala prava djece u kinu Tuškanac počinje okrugli stol „Pogledaj što mi je važno" - učenje o pravima djece kroz dječje filmsko stvaralaštvo.
Počeo 10. Festival prava djece
Dječje filmsko stvaralaštvo u Hrvatskoj ima dugu tradiciju. Danas u Hrvatskoj djeluje oko 180 školskih i neovisnih filmskih klubova u kojima mali i mladi filmaši snimaju igrane, dokumentarne i animirane filmove i reportaže, kroz koje progovaraju o njima bitnim temama.

Na okruglom stolu razgovarat će se o važnosti dječjeg filmskog stvaralaštva u kontekstu ostvarivanja prava djece na izražavanje, kao i o mogućnostima korištenja filmova koje su snimila djeca u učenju o ljudskim pravima. Zašto je upravo film idealan medij kroz koji djeca i mladi mogu ostvariti svoje pravo na izražavanje, koja prava djeca ostvaruju snimajući filmove i što pritom mogu naučiti o medijima, neka su od pitanja na koja će sudionici pokušati dobiti odgovor.

Više o Festivalu govorili su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica Festivala prava djece i Gorana Banda, voditeljica komunikacija ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Također danas na programu je i debatna projekcija uz film "Duboki rezovi". Na takvim projekcijama stariji osnovnoškolci i srednjoškolci raspravljaju, dijele svoja iskustva, postavljaju pitanja stručnoj osobi - najčešće psiholog - u vezi teme iz filma. A teme uvijek dotiču njihove živote - izazove i probleme s kojima se i sami u toj dobi susreću.

Sutra i prekosutra (12. i 13. listopad) su otvorene i besplatne kino projekcije pod nazivom "Dobre vibracije" u Cinestaru Avenue Mall.