Kuliševa retrospektiva u Dubrovniku

U Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku otvorena je velika retrospektivna izložba slikara Vatroslava Kuliša 'Predjeli Dioniza'.
Energija, silovit pokret i eksplozija boja karakteristike su slikarskog stvaralaštva Vatroslava Kuliša. U 40 godina mijenjao je forme svog ekspresivnog izraza, uvijek tragajući za energijom koju je snažnom gestom i intenzivnom bojom pokušavao uhvatiti na svojim platnima.

Vibrirao je uvijek unutar apstrakcije, ali i mijenjao se uvijek unutar apstrakcije i nalazio nove zanimljive forme koje će sadržavati njegovu vibrantnu energiju,  komentira kustos izložbe Feđa Gavrilović.

Edward Lucie - Smith, jedan od najuglednijih britanskih povjesničara umjetnosti, nalazi poveznicu između slikarstva Vatroslava Kuliša i britanskog romantičarskog pejzažista Turnera, koji je napravio preokret postavljanjem prirode - umjesto čovjeka - u središte slike.

Kuliš je na tragu tog slikarstva,  tvrdi Lucie – Smith i dodaje: Njegova djela zadržavaju elemente prirode, nisu potpuno apstraktna, ona su u moru, u pogledu na more...  To ga povezuje s velikom promjenom koja se dogodila u slikarstvu romantizma.

Ja sam tu slikao zbilja nekakvu energiju mora. To nisu razglednice, to je naprosto energija vala, energija mora, 
objašnjava Vatroslav Kuliš.

Na izložbi je predstavljen i njegov posljednji ciklus 'Centripetalne fuge', na kojem radi već četiri godine. Iako još nije dovršen, već ga je izlagao u Trstu i Rimu, a njime završava i ova retrospektivna izložba u Dubrovniku, koja ostaje otvorena do 4. studenog