Otvoren Festival neovisnih kazališta u Opatiji

Festival hrvatskih neovisnih kazališta u Opatiji do 14. listopada okuplja 14 neovisnih kazališnih kuća s isto toliko programa za publiku.

Sedmo izdanje festivala u 4 dana donosi 6 predstava za odrasle, 7 predstava za djecu i 1 dramsku radionicu koje će svoju pozornicu pronaći u prostorima Centra Gervais, novoizgrađenom dječjem vrtiću i područnim vrtićima i školama opatijskog područja, najavljuju organizatori.

Prva predstava festivala bila je 'Nora - trenutak pobune' s temom 'kazališta u kazalištu' u izvedbi UO Tragači, a na službenom otvorenju sa snažnom 'ženskom' predstavom 'Kad-tad' nastupila je mlade umjetničke organizacije RUPER.

Program Festivala neovisnih kazališta u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavili su ravnatelj ustanove Festival Opatija Ernie Gigante Dešković i glumica i dramska pedagoginja Aleksandra Stojaković Olenjuk:Današnji program donosi neuobičajenu predstavu 'Kazalište - što, kako i zašto uopće?' Ludens teatra o kazalištu kao složenom organizmu koji pokreću mnogi akteri - od ravnatelja, preko portira do same publike koja u ovoj predstavi igra samu sebe.

Predstava 'Petak (za)metak' Glumačke družine Histrion zabavit će publiku u subotu u 20 sati, a posljednji dan, u nedjelju u 18 sati glumačka diva Ksenija Prohaska oživljava epizode iz dramatične biografije karizmatične hollywoodske dive Marlene Dietrich u istoimenom monoshowu splitske UO Caravan, a festival će zatvoriti Kerekesh teatar komedijom 'Pokopaj me nježno' s početkom u 20 sati.

O početku Festivala neovisnih kazališta u Vijestima iz kulture razgovarali smo s ravnateljem ustanove Festival Opatija Erniem Giganteom Deškovićem i glumcem Zijadom Gračićem: