Na Danima Mirka Kovača u Rovinju

U Rovinju su krajem rujna bili održani peti Dani Mirka Kovača, književna manifestacija na kojoj su neki od najvažnijih pisaca, teoretičara i povjesničara govorili o Kovaču, a dodijeljene su i nagrade.

Žiri je dodijelio nagrade u četiri kategorije: za roman, za mladog autora te za knjigu eseja i scenarij.

Nagrada Mirko Kovač za najbolji roman dodijeljena je knjizi 'Me'med, crvena bandana i pahuljica' Semezdina Mehmedinovića u izdanju Frakture iz Zaprešića. Dodijeljena je također nagrada za najbolju knjigu eseja 'Pušači crvenog bana' Svetislava Basare u izdanju Lagune iz Beograda, a za najbolji scenarij za snimljeni film nagrađen je 'Kratki izlet' Igora Bezinovića i Ante Zlatka Stolice u produkciji Studija Pangolin iz Zagreba.

Nagrada Mirko Kovač za najbolje djelo mladoga autora pripala je romanu 'Proleće se na put sprema' Bojana Krivokapića u izdanju Red boxa iz Beograda.

Žiri je odlučivao u sastavu Vlaho Bogišić, Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Borka Pavićević i Dragan Radulović, a Nagrada Mirko Kovač sastoji se od novčanog dijela za svaku kategoriju u iznosu od 5000 eura i povelje.

Na Danima Mirka Kovača bila je i ekipa emisije Knjiga ili život koja je razgovarala s dobitnicima nagrada koje nose njegovo ime, te s njegovim prijateljima, piscima kojima je Kovačevo djelo bilo i ostalo važno: