Počinje Prix Europa – jedan od najvažnijih europskih medijskih festivala

Novo izdanje festivala medijskih profesionalaca iz cijele Europe počinje danas u Berlinu otvorenjem 32. natjecanja Prix Europa pod pokroviteljstvom Europskoga parlamenta.

Imena najboljih europskih produkcija u 10 različitih kategorija televizijskih, radijskih i internetskih ostvarenja doznat će se nakon intenzivnog rada žirija (preslušavanja, diskusija i ocjenjivanja) na tom jedinstvenom festivalu-radionici u kojem medijski profesionalci, novinari, autori i redatelji sudjeluju u međunarodnoj razmjeni svojih umijeća te otvorenim raspravama.

Promišljanje Europe i europskog u susretu gotovo tisuću autora različitih programa iz cijelog kontinenta ostavlja dubok dojam na svakog sudionika, te uistinu podcrtava osnovni cilj festivala izrečen u motu 'Odražavati sve glasove'.

U ovogodišnjem izdanju tog prestižnog natjecanja, nakon predselekcije prijavljenih programa, u nominacijama festivala Hrvatsku radio-televiziju predstavlja radijska emisija iz ciklusa Oda-birano koji se već 6 godina emitira na Prvom programu Hrvatskog radija. 'Šetnjozvuk grada - Odjeci Hrvatskog glazbenog zavoda', koji možete pronaći u Slušaonici Hrvatskoga radija, sudjeluje u završnici natjecanja u kategoriji Radio Music kao jedna od 15 emisija iz ukupno 10 zemalja.Emisiju su osmislile i ostvarile Lana Deban i Iva Lovrec Štefanović koja će, kao autorica i ujedno urednica sudjelovati u radu žirija te predstaviti tu 'radiopisnu šetnju' kojom ih je vodila muzikologinja Nada Bezić u susretu zvukova i priča, poznatih i manje poznatih likova i glasova između povijesti i mita, sa skrivenim zvukovima škripavoga parketa i sačuvanih glazbi.

Premijerno emitirana 28. studenog 2017.godine priča osluškuje zvukove 'od fantastičnog odjeka u velikoj dvorani, do ormara koji čuvaju blago, od žamora prije društvenoga koncerta do tišine prostora koji je do nedavno bio prepun zvukova Muzičke akademije - uz pogled na stare fotografije i pogled na vrijeme glazbe i glazbina prostora koje Hrvatski glazbeni zavod kao društvo, zgrada i glazbena duša Zagreba nosi i čuva'.

U radu ovogodišnjeg izdanja festivala Prix Europa kao koordinatorica žirija nagrade Iris sudjeluje televizijska urednica na HRT-u Daniela Draštata koja će na zaključku festivala u sklopu televizijskog majstorskog tečaja 'Povezati Europu - Odražavati sve glasove' predstaviti projekt 'Novi susjedi'.

Natjecanje se održava u staroj zgradi Berlinskog radija (RBB) a završna večer s proglašenjem nagrada 32. Prix Europe i dodjelom tradicionalnih unikatnih skulptura bika održat će se u srcu Potsdama, zanimljivoj povijesnoj zgradi Schinkenhalle.