Mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je manifestacija koju od 1995. godine organiziraju i realiziraju, u suradnji s Programskim i organizacijskim odborom manifestacije, Knjižnice grada Zagreba. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Tijekom mjesec dana (15. listopada - 15. studenoga) nastoji se na državnoj, ali i na lokalnim razinama što intenzivnije govoriti o knjizi, bilo s gledišta onih koji se profesionalno bave knjigom, bilo onih koji koriste usluge knjižnica, knjižara i slično. Ideja je okupljati na različitim programima sve one koje knjiga istinski zanima.

Broj sudionika je značajno narastao tijekom godina: 1995. godine u obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige sudjelovale su 102 knjižnice s petstotinjak programa, dok je u 2017. godini održano više od dvije tisuće programa u 213 knjižnica, najviše narodnih, a sve više uključuju se i školske knjižnice.

Europska komisija proglasila je 2018. Europskom godinom kulturne baštine, te će upravo to biti okosnica ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige. Na temu kulturne baštine bit će, kao i svake godine, osmišljen moto pod kojim će se održavati cjelokupni program Mjeseca hrvatske knjige.

Kolega Danijel Despot javio se iz Knjižnice grada Zagreba gdje kao i u mnogobrojnim drugim knjižnicama u Hrvatskoj počinje mjesec knjigoljubaca: