'Slatka Istra' u Tuhelju

Sudionici manifestacije Slatka Istra koja njeguju tradiciju starih i izvornih istarskih kolača nastupit će na međunarodnom kongresu Intrerslast, koji sutra počinje u Tuhelju, i predstaviti istarske domaće kolače.

Manifestacija Slatka Istra održava se svake godine uoči blagdana Vele Gospe, 14. kolovoza, u samom središtu Vižinade, na starogradskom trgu uz Battistelinu šternu.  Manifestacija je to koja njeguje tradiciju istarskog slatkog kulinarstva i koja vas svojim mirisima i okusima vraća u neka davna vremena gdje vrijedne ruke istarskih majstora i majstorica spremaju tradicionalne istarske kolače. Manifestacija vrednuje prošlost i običaje, krajolik i njezine ljude. U Slatkoj Istri sudjeluju domaćice i domaćini koji spremaju slastice po starim recepturama, a ocjenjuju se fritule, kroštule, cukerančići, paštine, pandešpanje, pince, breskvice, bucolaji i povetice, te posebno izbor domaćih kolača pod nazivom „istarske užance". Dok stručni žiri ocjenjuje slastice, posjetitelji mogu uživati u izloženim kolačima, ali i u degustacijama jedinstvenih vina domaćih proizvođača, uz bogati glazbeni program. Posljednjih godina Slatka Istra ima i humanitarnu notu, izloženi kolači se prodaju u humanitarne svrhe, a tako prikupljena sredstva prosljeđuju se za unaprijed utvrđenu namjenu socijalnog karaktera. Posjetite Slatku Istru i doživite mirise i okuse najslađe manifestacije u Istri.

Istarske slastice iz kuhinja najboljih majstorica i majstora iz hrvatskog, slovenskog i talijanskog dijela Istre, a po izboru komisije koja strogo pazi da se ne odstupa od izvornosti, ni nauštrb vizualnog dojma ni ukusa. Ocjenjuju se najbolje fritule, kroštule, cukerančići, paštine, pandešpanji, pince, bucolaji i povetice, te posebno izbor domaćih kolača pod nazivom „istarske užance". Premda nagradu mogu dobiti samo uspjeli kolači ispečeni po starim receptima, dobrodošle su i inovacije kao što su paštini s lavandom. Na svaku Slatku Istru odazove se tridesetak pretendenata na nagrade, koji ponude dvjestotinjak inačica osam izvornih vrsta kolača.

Što je slatka Istra te koji je cilj te manifestacije u emisiju Dobro jutro, Hrvatska otkrili su gosti iz Vižinade: