"Glavno da se klajmba"

U Brelima je održan osmi memorijalni alpinistički kamp "Glavno da se klajmba". U organizaciji Ekstrem-a iz Makarske, osamdesetak alpinista testiralo je svoje vještine na strmim obroncima Biokova.

Penjači su birali između više od sto Bokovskih smjerova. Manje zahtjevnih sportskih, ali i opasnih alpinističkih.

Stijene Biokova su sve privlačnije jer je jedna od najpoznatijih stijena mediterana tako da je to neotkriveni raj za penjanje, kaže Ivan Rakić, Ekstrem Makarska.

Memorijalni alpinistički kamp posvećen je mladim momcima koji su izgubili život u planinama, Toniju Rosi iz Makarske te Igoru Skenderu iz Beograda.

Mia Vrbanac Užarević, Hrvatski planinarski savez: Zapravo smo se ovdje okupili kako bismo se sjetiti svih njih i nastavili sa penjanjem, jer glavno je da se klajmba.

Osim klajmbanja, odnosno penjanja, ove godine organizirano je i predavanje nijemice Ines Papert i slovenca Luke Lindića, koji su u vrhu svjetskog alpinizma.

Pokazat ćemo pubilici kako je to kad se penjete i sve je u redu, a kako je kad loše krene s lavinama i lošim vremenom, najavio je Lindić.

Pedesetak kilometara duga planina sve je atraktivnija za penjače. U Parku prirode Biokovo rade na promociji ovog sporta.

Biokovo u razvoju izvanseznoskog turizma na rivijeri postaje jak adut, koji privlače goste željne nedirnute prirode i penjačke avanture.