U Frankfurtu završen najveći sajam knjiga na svijetu

Najveći i najvažniji sajam knjiga na svijetu – onaj frankfurtski – zatvoren je jučer. Zbog usijane političke situacije u fokusu su bila ljudska prava i demokratske vrijednosti.

'O obrani stajališta. Kako branimo slobodu u burnim vremenima' - o tome je već na samome početku sajma njemački predsjednik Frank Walter Steinmeier razgovarao s dvoje europskih pisaca – Stefanom Hertmansom iz Belgije i Ivanom Sajko iz Hrvatske.

U današnjoj Europi gdje vidimo da umjesto dijaloga i propitivanja i mogućeg pronalaženja rješenja se zapravo nude vrlo jednostavni odgovori sa strane populističkih stranaka koje postaju sve utjecajnije u europskoj politici danas,  poručila je Ivana Sajko.
Ivana Sajko na otvorenju programa Sajma knjiga u Frankfurtu
U Frankfurtu se predstavilo oko sedam i pol tisuća izlagača iz 110 zemalja, među njima i Hrvatske: Na zajedničkom nacionalnom štandu izložili smo knjige te predstavili hrvatske autore i preko 20 hrvatskih nakladnika,  istaknuo je Miro Radalj iz Zajednice nakladnika i knjižara.

Ja sam došavši ovdje doživio to da je japanska agencija, koja je možda najjača u Japanu uzela zastupanje mog romana 'Kafkin prijatelj'. Da se samo to dogodilo, vrijedilo je doći u Frankfurt,  rekao je književnik Miro Gavran.

U Frankfurtu se moglo uvjeriti u to da je knjižna branša najveća kulturna industrija i da ostvaruje veći promet od filmske, glazbene te industrije videoigara zajedno.

Uz velike igrače koje najviše zanimaju 'bestselleri', važnu ulogu na njemačkom tržištu knjiga, koje slovi za najuređenije na svijetu, imaju mali, nezavisni izdavači: Nezavisni su izdavači posljednjih godina enormno dobili na važnosti. Oni otkrivaju mnogo toga što veliki izdavači zbog komercijalnih razloga više ne čine: mlade autore, poeziju, kompleksnije pristupe, avangardu,  napomenuo je njemački nakladnik Jörg Sundermeier.

Počasna gošća sedamdesetog frankfurtskog sajma knjiga bila je Gruzija, a, osim politike, posebna pozornost bila je posvećena i novim tehnologijama koje sve više prodiru u izdavaštvo.