Hrvatski i mađarski vitezovi vratili Jankovac u doba srednjega vijeka

Na Jankovcu, jednom od najljepših dijelova UNESCO-va geoparka, Parka prirode Papuk održan je dvodnevni PReKUL festival. Njegov je dio Srednjovjekovni viteški turnir na kojem se predstavilo 7 viteških skupina iz Hrvatske i Mađarske. Dio je to projekta "Geo priče UNESCO geoparka" vrijednog više od 90 milijuna kuna kojim se promiče kulturno - povijesna baština toga kraja.

Mnogobrojni vitezovi, osmanlije i obično stanovništvo vjerno su mačevima, kopljima i toljagama dočarali povijesnu bitku između Kršćana i Turaka za obližnju drenovačku utvrdu Klak koja je pod osmanlijskom opsadom bila 150 godina.

Turci su došli na prijevaru su je zauzeli i jučer smo uprizorili taj dio kako je izgledalo kad su je Turci zauzeli, a danas ćemo prikazati ljudima kako je teklo njegovo oslobađanje i kako su osmanlije protjerane iz ovoga kraja, objasnio je Vlado Grgić, suorganizator PReKUL festivala i predsjednik Reda vitezova Ružice Grada, Orahovica.

Viteške družine iz Hrvatske i susjedne Mađarske poput vremenskoga stroja, vratile su Jankovac u doba srednjega vijeka. Pokazali su svoje vještine, dio povijesti, izložili srednjovjekovna oružja.

Uz borbe održana je i mala škola mačevanja, sajam srednjovjekovnih zanata, a posjetitelji su mogli isprobati bogatu gastro ponudu, neke od srednjovjekovnih sprava za mučenje ili se okušati u streličarstvu.

Mračni srednji vijek na Jankovac iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja čime je Prekul festival postao pravi turistički mamac.